Close sidebar
Close sidebar

Alertă globală! Boala Papagalului face ravagii în Europa

O nouă alertă globală a fost emisă de Organizația Mondială a Sănătății. Boala papagalului se răspândește rapid la oameni!

Stefania Pavel,

Imagine reprezentativă pentru un papagal.

[Sursa foto: iStock]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Organizația Mondială a Sănătății a lansat un nou avertisment! Tot mai multe persoane au ajuns să fie internate în spitalele din Europa, după ce aceștia s-au infectat cu o bacterie, psitacoză, o infecție bacteriană cunoscută și sub numele de febra papagalilor.

Această epidemie ar fi avut debutul în anul 2023, însă continuă și în prezent. Deja a făcut și victime bacteria, în total fiind raportat decesul a cinci persoane. 

Imagine reprezentativă pentru un papagal.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Ce a pățit bărbatul care a luat 217 doze de vaccin anti-COVID

Ce este febra papagalului?

Febra papagalului este cauzată de o bacterie din familia Chlamydia, care se găsește la o varietate de păsări sălbatice și de companie și la păsări de curte.

Păsările infectate nu par întotdeauna bolnave, dar ele elimină bacteria atunci când respiră sau își fac nevoile, informează CNN.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Oamenii ajung să se infecteze prin inhalarea prafului provenit din secrețiile unei păsări infectate, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. De asemenea, oamenii se pot îmbolnăvi și dacă o pasăre îi mușcă sau prin contactul de la cioc la gură. De menționat este că boala nu se transmite prin consumul de animale infectate. OMS a specificat însă că transmiterea de la om la om este posibilă, dar rară.

Această bacterie ține între 5 și 14 zile după expunerea la o pasăre bolnavă și poate include dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, febră și frisoane. Antibioticele pot trata infecția, iar aceasta este rareori fatală pentru oameni. 

Imagine reprezentativă pentru un papagal.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Un nou virus ucigaș, care se manifestă cu simptome la stomac, se răspândește rapid. Este încă departe de România

De exemplu, Austria a raportat 14 cazuri confirmate în 2023 și încă patru în acest an, până la data de 4 martie. Și în Danemarca au fost înregistrate pe data de 27 februarie, 23 de cazuri de infectare cu boala papagalului. Majoritatea infectărilor au provenit de la la păsări de companie sau de la porumbeii de curse. Dintre aceste cazuri, 17 persoane au ajuns la spital, 15 au făcut pneumonie, iar patru au murit. 

Totodată, Suedia a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de febră a papagalilor începând cu 2017.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI