Guvernul României a stabilit, încă din iunie 2021, ca alocația de stat pentru copii să fie indexată anual cu rata medie a inflației, începând din anul 2023.

Anul acesta s-a aplicat o majorare de peste 5,1%, echivalentul ratei anuale a inflației din 2021, conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).

Citește și: Cum poți obține venitul minim de incluziune, care înlocuiește ajutoarele sociale din 2024

În acest fel, alocația de stat pentru copii a ajuns în 2023 la valoarea de 631 de lei (pentru copiii cu vârsta între 0 și 2 ani), respectiv de 256 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani.

Ce spune legea despre majorarea alocației pentru copii

Modificările aduse în cursul anului 2021 Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii prevăd următoarea indexare, conform art. 3(2):

"Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică".

Cu cât vor crește alocațiile pentru copii din ianuarie 2024

Datele publicate de INS cu privire la rata medie anuală de inflație din anul anterior sunt foarte clare: este vorba de de o majorare cu 13,8%( vezi dovada aici).

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De altfel premierul Marcel Ciolacu a invocat un procentaj asemănător (de 13,5%) când a vorbit despre rata medie a inflației care se va aplica la indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: VIDEO. Veste bună pentru toți pensionarii! Cea mai mare creștere de pensii din ultimii 15 ani în ianuarie 2024

Prin urmare, alocațiile pentru copii ar trebui să aibă următoarele valori de la 1 ianuarie 2024:

a) 718 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copiii cu varsta intre 0 – 2 ani/respectiv, pană la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 291 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copilul care a depăşit varsta de 2 ani, pană la 18 ani, precum şi tinerilor care au implinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna septembrie 2023 au însumat peste 1,042 miliarde de lei. Suma medie plătită de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a fost de 297,07 lei/beneficiar.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cu cât vor crește alocațiile pentru copii din ianuarie 2024

Cu cât vor crește alocațiile pentru copii din ianuarie 2024

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum se obține alocația pentru copii

Cererea pentru acordarea alocației pentru copil se completează şi se depune de către persoanele prevăzute la art. 4 din Legea 61/ 1993, respectiv:

- unul dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești;
- părintele căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare;
- tutore;
- curator;
- persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul;
- asistentul maternal;
- persoana căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției, în condițiile legii.

Acte necesare:

Depunerea actelor necesare pentru acordarea alocației de stat pentru copii se face la sediul Direcției de Asistență Socială.
1. Cerere tip utilizată in situaţia in care dosarul de alocaţie se depune in acelaşi timp cu cel de indemnizaţie
2. Notificare privind prelucrarea datelor cu caracter personal
3. Cerere tip utilizată in situaţia in care se depune doar dosarul de alocaţie
4. Certificat naştere copil -original;
5. B.I./ C.I./ C.I.P. al ambilor parinţi – original;
6. Certificat de căsătorie – original;
7. Documente din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal, care pot fi, după caz, următoarele:
- livretul de familie;
- hotărârea judecătorească de încredinţare a copilului, în caz de divorţ;
- hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei;
- hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei;
- hotărârea judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura de protecţie specială a plasamentului;
- dispoziţia directorului general/directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, hotărârea judecătorească
pentru măsura de protecţie specială a plasamentului în regim de urgenţă;
- hotărârea judecătorească de instituire a tutelei;
- dispoziţia autorităţii tutelare de instituire a curatelei;
- actul de deces al unuia dintre părinţi;
- alte documente.
8.Extras de cont, în cazul in care se doreste primirea alocatiei de stat intr-un cont bancar;
- în situaţia în care părinţii nu sunt căsătoriţi, se solicită prezenţa ambilor părinţi în vederea stabilirii de comun acord a reprezentantului legal.
La depunerea documentaţiei, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale ambilor parinti şi ale copiilor, în ORIGINAL.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si