Sunt aparent inofensive și apar în orice zonă a corpului, însă mult mai des întâlnite sunt în zonele expuse soarelui. Alunițele sunt, de regulă, pete pigmentare inofensive. Dar asta doar până în momentul în care aspectul se modifică.”

Citește și: VIDEO- Cum ne protejăm alunițele de razele soarelui? „Trebuie să folosim cremă de protecție, să nu ne expunem la soare între orele 10:00 și 16:00”

Alexandra Andreescu, medic specialist: „În momentul în care observăm că o aluniță începe să își modifice forma, dimensiunea sau momentul în care observăm că încep să apară mai multe alunițe, atunci ar trebui să ne adresăm medicului specialist.”

Doamna Preda este trecută de 40 de ani și a trăit toată viața cu astfel de alunițe pe piele. Recent, însă, femeia a observat schimbări.

„Am tot observat că mai apar, am aici o aluniță pe care o urmăresc de vreo 2 ani de zile și văd că se modifică, am aici niște pete par a fi cheratoze, o să vedeți dumneavoastră mai bine și aici încă o aluniță cred că este din copilărie.”

Cu ajutorul unui dermascop, medicii analizează petele pigmentare de pe piele

Pentru a putea stabili nivelul de risc și tipul acestor pete pigmentare, medicii le analizează cu ajutorul unui aparat special, numit dermascop.

Instrumentul are efectul unui analize imagistice și stabilește structura petei pigmentare.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Aceasta este cea de pe piept, prin faptul că îmi spuneți că este mai recentă și că a crescut destul de mult într-un timp relativ scurt, aș prefera să o mai revedem, să facem ceea ce se numește monitorizare pe termen scurt, adică în 3 luni de zile să ne uităm comparativ, astfel încât să vedem dacă se modifică.”

Atunci când aceste structuri apărute pe suprafața pielii sunt într-o continuă modificare, medicul alege să le țină sub observație o perioadă limitată, pentru a putea să analizeze modul de evoluție. Doar în funcție de acest factor, se poate stabili dacă pata este un semn al unui cancer de piele. În cazul în care pata nu se modifică, înseamnă că este inofensivă și pacientul alege dacă o ignoră sau o elimină din considerente estetice.

„Cele de pe antebraț sunt leziuni benigne simple, se numesc într-adevăr cheratoze seboreice, nu au niciun risc oncologic și pot fi îndepărtate din rațiuni estetice prin laser.”

Alexandra Andreescu, medic specialist: „Foarte puține sunt cele cu care ne naștem, acelea se numesc congenitale și sunt de obicei niște alunițe mai mari care sunt prezente încă din momentul nașteriiaj. Moritatea sunt alunițe dobândite, încep să apară în copilărie și apar până în viața de adult și ar trebui să fie mici, simetrice cam toate de aceeași culoare.”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Alunițele pot apărea oricând și din orice motiv, dar înmulțirea lor este cauzată adeseori de expunerea la soare.

Alexandra Andreescu, medic specialist: „Cum le putem stopa? Prin limitarea expunerii la soare. Cele mai importante cauze pentru număr crescut de alunițe sunt fondul genetic și expunerea la soare, mai ales cea din copilărie.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si