Ambasada Ucrainei din România, alături de Uniunea Ucrainenilor din România i s-au adresat lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, cu rugămintea de a se alătura altor capitale din Europa și America și de a examina posibilitatea redenumirii unei părți a Șoselei Pavel D. Kiseleff, unde are sediul Ambasada federației ruse în România, în „Șoseaua Ucraina”, conform unui comunicat al Ambasadei Ucrainei.

Citeste si: Clipe de coșmar pentru o femeie din Ucraina. Soldații ruși au intrat cu forţa în casa ei: "Soldaţii lor aveau un comportament ciudat"

În paralel, a fost lansată și o petiție în sprijinul acestei inițiative, care poate fi accesată  AICI.

„Campania Strada Ucrainei este adresată către întreaga lume să facă Ucraina o parte a capitalelor sale. Organizatorii acestei campanii văd această inițiativă ca o modalitate foarte puternică de a răspunde încercărilor Rusiei și ale lui Vladimir Putin de a anula de distruge Ucraina și cultura ucraineană”, se precizează în comunicat.

Alte țări europene au redenumit deja străzile

Inițiative de acest fel au loc în mai multe capitale ale lumii.

Spre exemplu, Albania a redenumit o parte a străzii pe care se află Ambasada Rusiei în „Strada Ucrainei Libere”, Lituania a redenumit strada respectivă în „Strada Eroilor Ucraineni”, Letonia a redenumit strada în „Strada Ucrainei Independente” și Norvegia a redenumit piața din fața Ambasadei rusiei în „Piața Ucrainei”, anunță ambasada de la București.

Citeste si: Olanda a expulzat 17 diplomați ruși pe care îi acuză de spionaj

Săptămâna trecută, Toronto (Canada) s-a alăturat partenerilor europeni prin instalarea semnelor „Ucraina Liberă” de-a lungul fațadei Consulatului Rusiei situat pe St. Clair Avenue. Această zonă va fi numită acum „Piața Ucrainei Libere” cu titlu onorific. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Între timp, locuitorii din Atena, Washington și Lisabona la fel s-au adresat consiliilor locale cu ideea de redenumire a străzilor, potrivit comunicatului.

Citeste si: Rusia își retrage trupele din zona Kievului. Unde se duc tancurile lui Putin. Avertismentul lui Blinken

„Forțarea ambasadelor Rusiei în lume să fie situate pe străzile Ucraina face parte din efortul nostru mondial de a izola Rusia și de a deputiniza lumea. Rușii vor trebui să citească literalmente numele „Ucraina” oriunde și oricând. O reamintire zilnică a faptului că Ucraina este un stat suveran care va prevala și care va exista întotdeauna, indiferent cât de mult ar încerca Rusia să nege dreptul nostru de a exista”, a precizat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, citat în comunicat.

Cum se poate semna petiția Ambasadei Ucrainei

Site-ul campaniei,  uastreet.world, conține link-uri către petiții de redenumire a străzilor pe care se află ambasadele și consulatele statului agresor din 53 de orașe din 34 de țări din întreaga lume. Lista va fi extinsă în continuare pe măsură ce campania se dezvoltă.

Citeste si: O familie de refugiați ucraineni au ajuns la mănăstirea de la Sihăstria: ”M-am rugat pentru Putin”

Ambasada Ucrainei la București indică modul în care susținătorii din întreaga lume se pot alătura campaniei:

1.  Găsiți link-ul către petiția existentă pentru orașul dumneavoastră pe uastreet.world și semnați-o sau cereți organizatorilor să creeze o nouă petiție dacă orașul nu este încă pe listă.

2.  Distribuiți petiția prietenilor și comunității locale.

3.  Apelați direct la primăria municipiului dumneavoastră și consilierii locali pentru redenumirea străzii.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Urmăriți știrile proiectului pe site-ul uastreet.world și pe rețelele de socializare:

Facebook –  facebook.com/UkraineStreet

Twitter –  twitter.com/Ukraine_street

Linkedin –  linkedin.com/company/ukraine-street

Citeste si: Rusia dă semnalul reducerii activității militare în Ucraina. "Principalele obiective ale operațiunii speciale au fost îndeplinite", spune ministrul Apărării de la Moscova


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si