Close sidebar
Close sidebar

VIDEO ANAF, precizări despre "impozitarea nunților" și a darului de la botez

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut o serie de precizări, luni, 3 iunie 2024, cu privire la dezbaterea intensă apărută în ultimele zile în spațiul public cu privire la eventuala "impozitare" a darurilor de nuntă sau de botez. Fiscul arată că sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă sau de botez nu sunt venituri impozabile.

Sorin Negru,

Impozitarea nunților și botezurilor, exclusă de Fisc

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Impozitul pe veniturile neidentificate are în prezent valoare de 16%, dar de la 1 iulie 2024 va urca la 70%, potrivit controversatei Legi 296/2023.

Citește și: 27 mai, termen limită pentru declarația unică 2024. Cine trebuie să o depună

În acest context, unii analiști fiscali s-au întrebat în ultima perioadă dacă vor fi considerate venituri neidentificate și darurile de nuntă sau botez.

Citeste si: Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu- Piteşti- kanald.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

ANAF a transmis un comunicat de presă ca reacție la "informațiile apărute în mass media și pe rețelele sociale cu privire la impozitarea nunților”. 

Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă sau de botez sunt venituri neimpozabile- arată ANAF.

Care sunt veniturile impozabile

În conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:

  1. venituri din activități independente, definite conform art. 67;
  2. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;
  3. venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
  4. venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
  5. venituri din investiții, definite conform art. 91;
  6. venituri din pensii, definite conform art. 99;
  7. venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art.
    103;
  8. venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
  9. venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
  10. venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.

Precizările aduse de ANAF: În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile.

Astfel, cum este prevăzut la art.

64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.

Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului.

La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Impozitarea nunților și botezurilor, exclusă de Fisc

[Sursa foto: Facebook]

Impozitarea nunților și botezurilor, exclusă de Fisc

"Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62. În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării", spun oficialii ANAF.

Impozitarea nunților și botezurilor, exclusă de Fisc

[Sursa foto: Facebook]

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI