In articol:
Fiscul român intenționează să adauge noi categorii de bunuri considerate „cu risc fiscal ridicat” pentru a le monitoriza atent prin sistemul RO e-Transport atunci când sunt transportate.
Citește și: VIDEO- Românii, secretoși cu salariul. „E treaba mea proprie și personală!”
Pentru a limita evaziunea, ANAF dorește să monitorizeze și noile categorii de produse prin sistemul e-Transport, arată sursa citată.
Ce bunuri vor fi controlate de la 1 iulie de inspectorii ANAF
Noua listă de produse se adăuga unora care erau încă de la începutul anului.
Lista actualizată a bunurilor cu risc fiscal ridicat, de care firmele de transport ar trebui să țină cont, ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2024, potrivit proiectului prezentat de sursa citata.
Conform proiectului de ordin al ANAF, lista noilor bunurilor cu risc fiscal adăugate ridicat la transportul rutier sunt:
- Carne și organe comestibile;
- Pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice;
- Lapte și produse lactate; ouă de păsări; miere naturală; produse comestibile de origine animală, nedenumite și necuprinse în altă parte;
- Tutun și înlocuitori de tutun prelucrați; produse care conțin sau nu nicotină destinate inhalării fără ardere; alte produse care conțin nicotină destinate absorbției nicotinei în corpul uman;
- Combustibili minerali, uleiuri minerale și alte produse rezultate din distilarea acestora; materiale bituminoase; ceară minerală;
- Săpunuri, agenți de suprafață organici, preparate pentru spălat, preparate lubrifiante, ceară artificială, ceară preparată, produse pentru întreținere, lumânări și articole similare, paste pentru modelărie, „ceară dentară” și preparate dentare pe bază de ipsos;
- Produse diverse ale industriei chimice;
- Alte articole textile confecționate; seturi; îmbrăcăminte purtată sau uzată și articole textile purtate sau uzate; zdrențe.
Care erau vechile categorii de produse cu risc fiscal ridicat, pentru care inspectorii ANAF puteau opri și controla mașinile în trafic?
Citește și: VIDEO- ANAF a făcut controale la influencerii de pe TikTok. Cât ajung să obțină anual creatorii de conținut?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
- Legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare;
- Fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni;
- Băuturi, lichide alcoolice și oțet;
- Sare, sulf, pământuri și pietre, ipsos, var și ciment;
- Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate;
- Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate;
- Încălțăminte, ghetre și articole similare; părți ale acestor articole;
- Fontă, fier și oțel.