Este pentru prima data când un act normativ din România pune in evidenta atât integritatea fizica, cât si pe cea psihica. Modificarea a fost posibila la initiativa Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie.

In conformitate cu acest act normativ, „stabilirea despagubirii pe cale judecatoreasca se realizeaza pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic si statistic", scrie ziarulunirea.ro. Astfel, in cadrul procedurii amiabile de stabilire a despagubirilor (intre asigurator si victima), „pentru prejudiciile legate de traumele psihice, persoana prejudiciata poate aduce documente in dovedirea acestora".

"Introducerea evaluarii psihologice ca element probator esential si distinct de evaluarea medico-legala, in conturarea gravitatii traumelor, constituie un important pas inainte si totodata o reala garantie in respectarea dreptului fundamental la integritate psihica.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

In plus, tot in acest an, garantul justitiei din România, Consiliul Superior al Magistraturii, a aratat printr-o decizie luata in unanimitate, in urma unui memoriu inain­tat de Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie, ca sustine accesul liber la justitie al persoanelor vatamate in accidente. Din scrisoarea de raspuns adresata lui Radu-Catalin Condescu, in urma analizei in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, „s-a hotarât sesizarea ministrului Justitiei cu propunere de modificare a OUG privind taxele judiciare de timbru, in sensul ca cererile având ca obiect despagubiri civile pentru prejudiciile materiale si morale decurgând din vatamari ale integritatii fizice si/ sau psihice sunt

scutite de la plata taxei de timbru".

Dincolo de aspectul juridic si de respectarea dreptului victimelor de a avea acces gratuit la justitie, raspunsul CSM mai puncteaza si un alt aspect: prin formula „integritate fizica si/sau psihica" se recunoaste dreptul victimei de a beneficia de compensatii materiale chiar si atunci când daunele nu sunt doar de ordin medical. Aceasta presupune totodata si introducerea evaluarii psihologice in stabilirea compensatiilor materiale/morale – fapt care reprezinta o premiera asteptata deopotriva de victime, dar si de catre specialisti.

De aceasta noua abordare juridica ar putea beneficia nu doar cei afectati de accidente rutiere, ci si victimele accidentelor de munca, ale malpraxisului sau ale agresiunilor de orice tip", se arata in acelasi comunicat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si