Cine ar fi crezut ca niste cocosi mandri, buni la casa omului ca ceas desteptator, pot deveni o adevarata mina de aur?

Cocosul de rang regal, a carui carne e la fel de scumpa precum caviarul, se numeste clapon. Am gasit cativa la o ferma din Maramures, unde traiesc in conditi de lux pentru niste pasari de curte. "Aici avem un grup de claponi, este un cocos castrat la o varsta frageda cand are 2 kilograme si crescut lent pe o durata de 8 luni de zile, avand un regim

de viata linistit, in liberatate, cu multa verdeata", ne spune Iustin Diran.

Carnea de clapon este extrem de scumpa, iar asta din cauza mortalitatii crescute. Dupa castrare- o procedura si-asa straina de veterinarii din Romania, multi cocosi nu supravietuiesc.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Sunt sensibili, mor foarte repede daca nu esti atent cu ei. Carnea este mult mai scumpa undeva la 80 de lei pe kilogramul de carcasa", ne mai spune barbatul.

Cei care traiesc, insa, dezvolta grasimea intramuscular. Astfel, carnea lor ti se topeste in gura.

AFACERE PROFITABILA

Afacerea cu claponi a morosenilor merge ca pe roate.

Carnea gustoasa a cocosilor castrati este cautata mai ales de francezi, acolo unde exista o cultura de sute de ani.

In Franta, claponii sunt hraniti bio, cu plante crescute in gradina proprie a fermierilor.

Pe ulitele noastre, oamenii nici n-au auzit de claponi. "Ce?? Ceva fel de porci? Nu.. cresc in gospodaria omului.. ce sa fie? Claponi.. nu stiu.. Cocosi castrati nu am mai auzit", spun oamennii.

In Romania, carnea de clapon era servita, pe vremuri, la curtile boieresti. Acum, in Franta, Italia sau SUA, strainii o gatesc mai ales la sarbatori.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si