Procurorii militari, care fac cercetari cu privire la modul de interventie a jandarmilor si la incidentele petrecute la manifestatia de vineri seara din Piata Victoriei, vor incepe luni audierile, persoanele ranite in urma interventiei jandarmilor fiind chemate in cursul acestei zile la sediul Parchetului Militar pentru a le oferi date anchetatorilor. Peste 30 de persoane au solicitat certificate medico-legale si au depus plangeri impotriva jandarmilor, in ultimele doua zile, scrie News.ro.

Procurorii militari i-au invitat la Parchetul Militar pe toti care au participat la protestul de vineri seara si au fost raniti in urma interventiei jandarmilor sau pot furniza informatii importante despre violentele din Piata Victoriei. Oamenii sunt chemati luni si marti la sediul Parchetului Militar Bucuresti de pe Strada George Georgescu 2 din sectorul 4.

Sambata si duminica, in jur de 30 de persoane care au fost agresate de jandarmi la protestele de vineri seara au mers la Institutul de Medicina Legala pentru a obtine certificate care sa ateste agresiunile si au depus plangeri penale la Parchet. Pe langa certificate medico-legale, multi au atasat si imagini filmate in timpul violentelor.

Parchetul General a anuntat sambata ca procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-au sesizat din oficiu, fiind inregistrat un dosar penal cu privire la modul de interventie a jandarmilor si incidentele petrecute la manifestatia din Piata Victoriei.

De asemenea, Parchetul Militar Teritorial de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti urmeaza sa fie colectate inclusiv sesizarile depuse la sectiile de politie, iar toate plangerile penale depuse vor fi inregistrate sub numar unic.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seara la mitingul diasporei din Piata Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului- unele persoane au fortat gardurile in zona din fata Guvernului si au aruncat cu diverse obiecte, in special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene si cu tunul cu apa. Inainte de miezul noptii, jandarmii au intrat in forta in Piata Victoriei, gonind oamenii, desi mii de persoane protestau in continuare.

Doi jandarmi, intre care o femeie, au fost prinsi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au inceput sa ii loveasca. Cei doi jandarmi au fost scosi de un grup de manifestanti pasnici, care au facut scut uman in jurul celor doi jandarmi si i-au escortat pana la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-si salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost batuti au fost sustrase.

Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazar sa fie incepute de urgenta cercetari pentru stabilirea modului concret in care s-a produs interventia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seara din Piata Victoriei la care au luat parte cateva zeci de mii de oameni.

De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalitatii interventiei si identificarea persoanelor si a gradului de implicare sau vinovatie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute in Capitala.

Interventia in forta a Jandarmeriei la protestele din Piata Victoriei a fost justificata de provocarile huliganilor, iar reactia presedintelui Klaus Iohannis, care a vorbit despre interventia brutala a jandarmilor, a fost prematura, a sustinut ministrul de Interne Carmen Dan. Ea a spus ca nu seful statului trebuie sa se pronunte asupra legalitatii interventiei jandarmilor, ci Parchetul Militar si spera ca impartialitatea actului de justitie sa nu fie influentata de afirmatiile presedintelui.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

In urma violentelor din Piata Victoriei, 452 de oameni au fost asistati medical, dintre care 70 au fost transportati la spital, intre ei fiind si 11 jandarmi.

sursa: news.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si