In articol:
Avertismentul cu privire la banii românilor și la evoluția cursului de schimba euro-leu a fost făcut în minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR publicat marți.
Riscuri suplimentare sunt aduse de dinamica salariilor din sectorul public şi de impactul integral al noii legi a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie 2024.
Economia României și evoluţia pe termen mediu a inflaţiei depind în continuare şi de factori externi: războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice din Europa.
Ce se întâmplă cu cursul valutar euro-leu în următoarele luni
Experții BNR consideră că riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului rămân ridicate, mai ales într-un context geopolitic dificil.
În raport cu dolarul SUA, leul a recuperat în mai pierderea de valoare consemnată în luna precedentă, dar s-a depreciat din nou în iunie, pe fondul întăririi monedei americane pe piețele financiare internaționale.
"Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului rămân ridicate, au susținut membrii Consiliului, evocând deficitele gemene și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, dar și actualele tensiuni geopolitice. În perspectivă apropiată, mai pronunțate ca influență ar putea să fie însă, atractivitatea relativă a plasamentelor în monedă națională și acțiunea unor factori sezonieri", se spune în minuta ședinței BNR.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În ceea ce priveşte scumpirile sau ieftinirile care îi așteaptă pe români, membrii CA al BNR au arătat că, potrivit recentelor date şi analize, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în lunile următoare pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna mai 2024, care cobora la 4,9% în decembrie 2024, la 3,5% în ultima lună a anului 2025 şi la 3,4% la finele orizontului proiecţiei.
"S-a convenit că descreşterea va fi antrenată pe mai departe în principal de factorii pe partea ofertei, a căror acţiune dezinflaţionistă va rămâne mai intensă în perspectivă apropiată decât s-a previzionat anterior, pe fondul influenţelor decurgând din efecte de bază şi din modificările legislative în domeniul energiei aplicate începând cu luna aprilie. Acestea vor fi resimţite cu precădere pe segmentele energie, preţuri administrate şi combustibili, dar şi la nivelul subcomponentelor mărfuri nealimentare şi servicii ale inflaţiei de bază, şi vor fi doar în mică măsură compensate de inflexiunea anticipată a se produce în dinamica preţurilor alimentelor, sub impactul unor efecte de bază nefavorabile şi al tendinţei de creştere a cotaţiilor unor mărfuri agroalimentare", au remarcat membrii Consiliului.
Consiliul de administrație al BNR a decis în urmă cu o săptămână reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută, de la 7,00 la sută.