Close sidebar
Close sidebar

Bacalaureat 2019! Fiica lui Robert Turcescu trage un semnal de alarmă! Ioana spune lucrurilor pe nume: ”Bacalaureatul românesc este fix o toceală”

Ioana Turcescu, fiica jurnalistului și deputatului Robert Turcescu, a fost invitată la dezbaterile legate de Bacalaureat 2019, iar tânăra de 18 ani a vorbit, pentru prima oară într-un studio de televiziune, fără niciun fel de inhibiții despre tarele sistemului de învățământ românesc

Radu C. Munteanu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Când vine vorba de Bacalaureat 2019, Ioana Turcescu face o analiză tăioasă ca o sabie de samurai. Fără să țină cont că lângă ea, în studio, este și tatăl ei, Robert Turcescu, (culmea) deputat și membru în Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, Ioana a punctat, pe rând, motivele pentru care Bacalaureat 2019 nu este, pentru ea, un subiect de mare... interes, explicând, punctual, și problemele pe care, de fapt, le are sistemul românesc de învățământ și de ce adolescenții par să nu mai fie interesați de școală.

Cel puțin în România.

Citeste si: Bacalaureat 2019. Rezultatele sesiunii pentru olimpici. O singură medie de 10

Citeste si: Bacalaureat 2019. O treime din elevi nu s-a înscris la examenul de BAC! Totul s-a întâmplat la Arad!

Citeste si: Bacalaureat 2019. Ce subiecte s-au dat la Limba română oral şi cum se rezolvă

Nici nu avea de ce să se streseze prea mult pe această temă, Ioana Turcescu fiind, deja, admisă la o universitate de prestigiu din Statele Unite ale Americii. Nu are, mai pe românește, nevoie de Bacalaureat 2019 din România, ea a dat deja examenele de care avea nevoie. Anul trecut. ”S-a schimbat foarte mult perspectiva față de Bac de când am intrat la liceu și până am terminat. La început, cumva, era ceva care știam că trebuie să fac și că indiferent unde m-aș duce la facultate, știam că va trebui să învăț foarte mult pentru Bac.
Era cumva o frică, o teroare... După care, atunci când am decis să urmez un demers mai neconvențional, am dat un altfel de Bacalaureat, pentru facultatea din America la care o să mă duc și, automat, bacalaureatul românesc nu a devenit o prioritate pentru mine”
, explică Ioana Turcescu.

Cu toate acestea, va merge să susțină examenele, dar o face mai mult de formă și fără să se agite prea mult.

”Diferența este colosală între cele două tipuri de Bac.  Ce știu sigur este că, în primul rând, Bacalaureatul românesc este fix o toceală și ceva ce trebuie să înveți ”ca la carte”, în timp ce bacalaureatul american este ceva ce îți testează, cumva, inteligența și atenția. Bacalaureatul american are, în teorie, două părți. Partea de engleză unde ai niște texte pe care trebuie să le citești și, într-o oră, să răspunzi la niște întrebări, totul este grilă. După, ai o testare de gramatică și înțelegere a textului. Și e o parte de matematică, obligatorie, unde eu am întâmpinat un obstacol, fiind la uman. A trebuit să iau meditații la matematică pentru ca să pot trece Bacalaureatul...(...) Nivelul de dificultate este mult mai scăzut la americani, dar intervine problema asta de time-management... Ai 50 de întrebări într-o oră, și încă o parte, cu 20 de întrebări, în 15 minute. Trebuie să fii foarte atent, să fii eficace...(...)  Pentru bacul american mi-am dedicat, pe puțin, 8 luni, cu meditații, cu lucrat acasă foarte mult... Trebuie lucrat foarte mult pentru că nu este o rețetă, nu este neapărat de învățat, nu ai nimic de tocit. În schimb, pentru bacul românesc, m-am pregătit doar în timpul anilor de liceu...”, ne-a mai spus, în exclusivitate, Ioana Turcescu.

Mai mult, Ioana Turcescu a atras atenția asupra unui fenomen îngrijorător. Mai exact, migrația creierelor. Care, acum, nu se mai face după ce tinerii termină o facultate, ci se face după ultima zi de liceu. Și este deja un fenomen de masă. ”Suntem  34 de copii în clasă și pe puțin 28 plecăm... Doar la mine în clasă... Mi se pare că m-am născut cu ideea în cap că o să plec la facultate... Nu știu dacă e cumva pentru că am avut acces la informație, că am văzut că se poate și mai bine, pentru că nu mi-a plăcut ceva în sistemul de învățământ românesc... Am vrut America... Cumva, mi se pare, și profesorii ne induc ideea că noi vom pleca, la facultate. Pentru că, în momentul în care vii la școală și nu faci nimic toată ziua, te gândești că de ce aș face ceva la facuiltate dacă nu fac nimic la liceu. Și, nu e deloc complicat să pleci. De exemplu, în Olanda, procesul nu mi se pare deloc complicat, Ameruica e ceva special, e mai complicat. Și când  știi că poți, când știi că e o posibilitate și când vezi că se poate și mai bine și că nu e atât de greu să o facui, de ce nu ai face-o?”, a mai spus tânăra, fiica lui Robert Turcescu nefiind convinsă că se va mai și întoarce în țară după ce va termina facultatea la care își dorește să se specializeze în comunicare.

Bacalaureat 2019! Ioana și Robert Turcescu, împreună în studioul TV

 

Robert Turcescu a acceptat să ajungă în studioul TV al Kanal D, pentru stirilekanald.ro, alături de Ioana, fiica lui de 18 ani, absolventă a Liceului George Coșbuc din Capitală. ” Am mari emoții... Este pentru a doua oară când suntem într-un studio TV împreună, prima oară am făcut-o pe când Ioana avera vreo 5 ani”, explica Robert Turcescu. Mai mult, recunoaște el, ca orice părinte, este extrem de emoționat în această perioadă, dar nu din cauza Bacalaureat 2019, ci din cu totul și cu totul alte motive. ”Am plâns ca prostul în momentul absolvirii (Ioanei, n.red.). Am fost acolo, la liceu, în momentul acela. Eu nu am avut parte, în 1993, când am absolvit liceul, după o perioadă absolut nebună, după 1989... nu sudasem o echipă extraordinară în liceu. Am văzut la ea însă o solidaritate extraordinară, a generației ei, am văzut cu câtă bucurie se întâlneau, și am simțit că pentru ea liceul a însemnat ceva foarte important.(...) Doar că, din păcate, pleacă toți... Pentru mine e un moment de șoc”, explică Robert Turcescu.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

 

 

Ministerul Educației Naționale a aprobat calendarul de desfăşurare a examenului național de Bacalaureat 2019

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2019 are loc luni, 3 iunie, și începe cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Potrivit calendarului aprobat de către ministru, proba va continua în data de 4 iunie cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

În zilele de 7, 10 și 11 iunie este se desfășoară evaluarea competențelor digitale (proba D), în timp ce în perioada 12-13 iunie are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

 

Bacalaureat 2019. Când încep probele scrise

Prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română se desfășoară luni, 1 iulie. Proba la Limba si literatura maternă o urmează și are loc marți, 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului este programată pentru miercuri, 3 iulie.

Ultima probă scrisă este susținută joi, 4 iulie, și reprezinră proba la alegere a profilului și specializării.

 

Bacalaureat 2019. Afișarea rezultatelor

Primelor rezultate se vor afișa pe data de 8 iulie (până la ora 12:00). Urmează depunerea contestațiilor (orele 12:00- 16:00), iar între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile. Afișarea rezultatelor finale este stabilită pentru data de 13 iulie. Rezultatele la Bacalaureat 2019 pot fi văzute pe edu.ro.

 

Bacalaureat 2019. A doua sesiune a examenului de BAC 2019 are următoarea structură:

15- 19 iulie: înscrierea candidaților

26 iulie: înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe

21 august: limba si literatura română- proba Ea)- proba scrisă

22 august: limba si literatura maternă- proba Eb)- proba scrisă

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

23 august: proba obligatorie a profilului- proba Ec)- proba scrisă

26 august: proba la alegere a profilului și specializării- proba Ed)- proba scrisă

27 august- 28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română- proba A

29 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă- proba B

30 august- 2 septembrie: evaluarea competențelor digitale- proba D

2 septembrie – 3 septembrie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională- proba C

3 septembrie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00- 16:00)

3 septembrie- 6 septembrie: rezolvarea contestațiilor

7 septembrie: afișarea rezultatelor finale la Bacalaureat 2019.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI