Boboteaza 2021 reprezintă o mare sărbătoare pentru români în calendarul ortodox. Botezul Domnului se sărbătoreşte în fiecare an pe 6 ianuarie.

Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin "Arătarea Domnului", adică a Sfintei Treimi, conform wikipedia.

Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. De asemenea, Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului.

Citeste si: Ajunul Bobotezei 2021. Tradiții și superstiții

Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.

Gerul Bobotezei

De obicei, în această perioadă în țara noastră este foarte frig, de unde și expresia “gerul Bobotezei”.

În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.

În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal.

Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile, scrie traditii-superstitii.ro.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Se crede, conform spuselor populare că, la Bobotează, când preotul moaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor. Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care se iau după ei și unde-i prind acolo îi sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.

Citeste si: Boboteaza, mare sărbătoare pe 6 ianuarie. Ce să nu faci în această zi

Boboteaza 2021: Ce nu este bine să faci?

Totodată după Bobotează nu se spală cămășile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfințite.

În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește.

Boboteaza 2021 - sarbatoare 6 ianuarie 2021
Boboteaza 2021 - sarbatoare 6 ianuarie 2021

Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul” se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

Citeste si: Mesaje de Sfântul Ion. Cele mai frumoase mesaje pentru sărbătoriți

Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.

Boboteaza 2021
Boboteaza 2021

Boboteaza 2021: Reguli pe timp de pandemie

Patriarhia a anunțat că în 2021, de Bobotează, Agheazma Mare nu va mai fi împărțită credincioșilor din vase mari, ca până acum ci aceasta va fi îmbuteliată în sticle individuale tocmai pentru a fi evitată aglomerarea.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Slujba de sfințire a apei se va săvârși mâine, pe 5 ianuarie astfel încât până seara întreaga cantitate din Aghiasma Mare să fie îmbuteliată în sticle de un litru. Acestea vor fi oferite credincioșilor pe 6 ianuarie, începând cu ora 7, la Slujba de Bobotează.

Citeste si: VIDEO-Boboteaza în acest an va fi pentru prima dată altfel decât știam

Boboteaza 2021 sau Botezul Domnului
Boboteaza 2021 sau Botezul Domnului

De asememea, reprezentanții Patriarhiei au mai precizat că evenimentele liturgice se vor desfășura cu respectarea regulilor sanitare: adică vor fi amenajate culoare speciale de acces, iar credincioșii vor trebui să poarte masca de protecție și să păstreze o distanță de cel puțin 1,5 metri.

„Dacă este să vorbim despre ceremoniile de sfințire a apei Dunării care se făceau an de an atât la Galați, cât și la Brăila, acestea au fost anulate complet. Așadar, nici ritualul aruncării Crucii Sfinte în Dunăre nu se va ține”, relatează corespondentul Kanal D la Galați, Iuliana Basalic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si