Boboteaza 2024. Această sărbătoare este închinată Botezului Domnului Iisus Hristos. În tradiție, Boboteaza mai este cunoscută ca „Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”.

Boboteaza 2024. Tradiții pentru această zi

În ziua de Bobotează, creștinii se duc la biserică și ascultă Sfânta Liturghie, iar apoi continuă cu slujba de sfințire a apei, numită și „Agheasma Mare”.

Sărbătoarea are dată fixă și este sărbătorită, anual, pe 6 ianuarie.

În acest an, Boboteaza pică într-o zi de sâmbăta.

Potrivit tradiției, ziua de 6 ianuarie este cea mai friguroasă din an, iar oamenii folosesc sintagma „gerul Bobotezei”, pentru a exprima cât de rece este vremea.

apa sfintita

Apă sfințită de Bobotează

[Sursa foto: Arhivă]

Citește și: Zile libere 2024: Lista completă a sărbătorilor legale în care românii nu merg la muncă

Se spune că dacă în ziua de Bobotează ziua e friguroasă, atunci ieșirea cu Iordanul se va înmuia, iar dacă va fi cald, atunci se va înăspri. De asemenea, dacă vremea va fi caldă, se mai zice că noul an va fi roditor, grâul va crește, iar peștii vor înmulți apele.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În popor, se crede că dacă flăcăii alunecă pe gheață de Bobotează, se vor căsători în același an.

În ziua de Bobotează, se purifică apele și natura de toate forțele celui rău, potrivit unei superstiții. 

Preoții sfințesc apele în ziua de 6 ianuarie, iar credincioșii duc acasă din Agheasma Mare ca s-și stropească locuințele, curțile și animalele. Agheasma se bea și pe stomacul gol, timp de 8 zile.

Obiceiurile din alte zone spun că în ziua de Bobotează, în satele și orașele în care sunt ape, râuri sau lacuri, preoții scufundă crucea în apa înghețată. Cei mai curajoși localnici vor sări după ea, pentru a o recupera. Se spune că cel care aduce crucea la mal va avea noroc tot anul și va fi ferit de boli.

Boboteaza 2024. Ce nu se face în această zi?

Conform tradiției, de Bobotează nu este bine să spălăm rufe și nu trebuie să avem certuri în casă. De asemenea, pe 6 ianuarie, tradiția spune că nu trebuie să dăm nimic cu împrumut.

Citește și: VIDEO- Prima zi din noul an! Tradiții, obiceiuri și semnificațiile acestora

Nu se spală până la finalul celor 8 zile, pentru a nu se spurca apele care au fost recent sfințite.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune- radioimpuls.ro

agheasma mare

Agheasma Mare, Bobotează 2024

[Sursa foto: Ziarul 21]

În tradiția populară, se spune că în Ajunul Bobotezei și în ziua de Bobotează, certurile în familie sau ranchiuna nu trebuie să existe.

Bătrânii spun că, în cazul în care s-ar întâmpla aceste lucruri, așa va fi tot anul.

Pe 6 ianuarie, cei care au copii, nu e bine să-i pedepsească. 

O altă tradiție mai spune că cei care nu își strâng decorațiunile de Crăciun în Ajunul Bobotezei nu trebuie să se atingă de brad până la Candelaria, a doua ocazie de a le strânge.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si