Cafeaua espresso ar putea stopa dezvoltarea bolii Alzheimer - studiu
Iubitorii de cafea ar putea beneficia nu doar de aportul de cofeină, ci și de efectele chimice ale substanțelor din espresso ingerate asupra sistemului nervos. Veștile par foarte bune, însă mare atenție la dozajul în care consumați cafea - niciun exces nu face bine organismului.
Deși mecanismele exacte care cauzează boala Alzheimer și demența sunt încă neclare, se crede că o proteină numită Tau joacă un rol semnificativ.
Cum acționează cafeaua espresso împotriva bolii Alzheimer
La persoanele sănătoase, proteinele Tau ajută la stabilizarea structurilor din creier. Dar aceste proteine se pot aduna în structuri sub formă de fire numite fibrile.
Unii cercetători cred că prevenirea acestei formări de fibrile ar putea atenua simptomele bolii Alzheimer sau chiar ar putea împiedica dezvoltarea bolii de la bun început.
Potrivit Daily Mail, Mariapina D’Onofrio, biolog de la Universitatea din Verona, Italia, a declarat: „Cafeaua espresso este printre cele mai cunoscute băuturi la nivel mondial, iar consumul de espresso a devenit un obicei în multe țări datorită gustului său plăcut.
Studii recente arată că atunci când este consumată cu moderație, această băutură ar putea avea efecte benefice asupra sănătății umane datorită proprietăților sale biologice".
„În special, numeroase studii raportează că un consum moderat și, uneori, chiar mare de cafea exercită un efect neuroprotector împotriva a două dintre cele mai comune boli neurodegenerative – Parkinson și Alzheimer”, mai arată biologul italian.
Pentru a investiga efectul cafelei espresso, echipa de biologi a amestecat extracte de espresso cu o formă scurtă a proteinei tau într-un
laborator timp de până la 40 de ore.
Ei au descoperit că, pe măsură ce concentrația de extract de espresso crește, fibrilele tau au rămas mai scurte și nu au format grupuri mai mari.
Aceste fibrile scurtate s-au dovedit a fi netoxice pentru celulele umane. Echipa a spus că mulți dintre compușii din cafea, cum ar fi cofeina și genisteina, pot traversa bariera dintre sânge și creier pentru a oferi efecte protectoare.
Studiul a fost publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry.
„Pe baza biodisponibilității componentelor cafelei din creier și a rezultatelor studiului nostru, ne așteptăm ca un consum moderat de cafea să furnizeze o cantitate suficientă de molecule bioactive pentru a acționa... ca modulatori ai agregării și neutralizării toxicității proteinei tau", se spune în studiul citat.
„În concluzie, am prezentat un număr mare de dovezi că cafeaua espresso, o băutură consumată pe scară largă, este o sursă de compuși naturali care prezintă proprietăți benefice în ameliorarea patologiilor legate de proteina tau ”.
Deși sunt necesare mult mai multe cercetări, echipa spune că descoperirile lor preliminare ar putea deschide calea pentru găsirea sau proiectarea de tratamente pentru boala Alzheimer.