La marginea Capitalei, în centrul de instruire canină al Autorității Vamale, este zarvă mare. Zeci de lăbuțe agitate sunt pregătite pentru o nouă sesiune de antrenamente. Patrupedele nu au o misiune deloc ușoară: de mirosul lor fin nu trebuie să treacă nicio armă, substanță sau ban, ilegal.

Citește și: Tânără de 24 de ani, atacată de câine în momentul în care a vrut să-l mângâie: ”Eram în casă de doar două minute”

Câinii, agenții speciali ai Autorității Vamale Române

În baza de pregătire, simpaticii câini fac echipă cu partenerii lor umani și trec printr-un stagiu complex de pregătire, în care le sunt antrenate două tipuri diferite de semnalizare a neregulilor.

Cristian Negoiță, instructor de dresaj: „În momentul în care câinele găsește mirosul respectiv ia poziția așezat sau culcat, practic este o stingere a reflexului de abordare a câinelui, sunt 2 tipuri de semnalare, cea activă și cea pasivă.”

Kaya este un viitor agent special aflat în pregătire. Cățelușa, din rasa Malinois, are aproape 2 ani și o energie debordantă. Acum se antrenează pentru o semnalizare activă a neregulilor, într-o cameră de percheziții special amenajată ca să arate ca o casă locuibilă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Misiunea a fost dusă la capăt cu succes, dar Kaya are parte și de alte provocări, căci mai are elemente pe care trebuie să le descopere. Instructajul canin este presărat cu multe neprevăzute, astfel încât patrupedele să nu fie luate prin surprindere, odată ajunse în teren. 

Cu o experiență de 3 decenii în antrenamentul caninc, instrcutorul Cristian Negoiță adaptează exercițiile în primul rând în funcție de activitatea pe care o va desfășura patrupedul, dar și în funcție de câine și de temperamentul acestuia. 

Într-o altă zonă a centrului de antrenamente, mai mulți aspiranți la titlul de agent special se perfecționează cu un altfel de exercițiu: cel al detecției pasive.

Întregul antrenament se bazează, în primul rând, pe legătura puternică care se formează între câine și partenerul său uman.

Cristian Negoiță, instructor de dresaj: „Legătura dintre ei și antrenamentul lor constă în obișnuirea și memorarea anumitor tipuri de mirosuri pentru substanțe ilegale și interezise comercializării sau introducerii ilegale în țară.”

Pentru a fi apte de misiunile în teren, echipajele canine au nevoie de 10 săptămâni de pregătire intensă, cu mai multe antrenamente pe durata întregii zile. Ulterior, după ce aplică în misiuni noțiunile învățate la antrenamente, patrupedele revin la centru pentru specializare și certificare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si