Close sidebar
Close sidebar

Calendar ortodox 19 august 2023: Ce sărbătoare este sâmbăta?

Creștinii îl prăznuiesc sâmbătă, pe 19 august 2023, pe Sfântul Andrei Stratilat. Sărbătorit cu cruce neagră în calendarul ortodox, creștinii îl prăznuiesc pe cel care a suportat multe chinuri după ce și-a recunoscut credința.

Elena Tasca,

Calendar ortodox 19 august 2023, Sfântul Andrei Stratilat

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Andrei Stratilat, sâmbătă, pe 19 august 2023. Sfântul Andrei Stratilat a luptat cu credință și pentru credința sa până la moarte.

Cine a fost Sfântul Andrei Stratilat?

Sfântul Andrei Stratilat a fost ofiter în armata imperială a Romei, când era împărat Maximian. "Stratilat" însemna rangul de general în armată. În anul 305 a luptat împotriva perșilor și a ieșit biruitor, împreună cu armata sa, datorită rugilor către Iisus Hristos.

Când Andrei Stratilat a intrat învingător în Antiohia, a fost denunțat că este creștin. Pentru că a mărturisit credința sa în Hristos, a fost supus la multe chinuri.

Împăratul dorea ca Andrei Stratilat să fie ucis, dar Sfântul a aflat prin descoperire Dumnezeiască de gândurile împăratului.

Astfel, și-a luat armata formată din 2793 de militari de elită și a pornit spre Tarsul Ciliciei, unde toți au primit Sfântul Botez din mâinile Episcopului Petru al Tarsisului.

Generalul Andrei și armata sa, au urcat în Munții Taurus unde au fost prinși de armatele romane. Generalul Andrei și toți membrii din armata sa au fost decapitați în timp ce se rugau, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Andrei Stratilat, 19 august 2023

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citește și: Sf. Alexandru 2023: Tradiții pentru această sărbătoare

Rugăciune către Sfântul Andrei Stratilat

"Mărirea cea pământească ai lăsat şi Cereasca Împărăţie ai moştenit; sângele picurându-ţi, ca şi cu o cunună de piatră nestricată, prea minunat te-ai împodobit; şi către Hristos ai venit cu sobor răbdător de patimi, cu ceata îngerilor în Lumina Cea Neînserată; şi pe Hristos, Soarele Cel Neapus, ai aflat, Sfinte Andrei Stratilat.

Aceluia roagă-te pururea, cu cei împreună cu tine purtători de chinuri, să mântuiască sufletele noastre"

Citeste si: Helmut Duckadam, operat pe cord deschis la București! Care este starea lui de sănătate acum?- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

"Stih: Sfinte Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vrând eu să laud sfinţită prăznuirea ta, luminează sufletul meu cu Razele cele Luminătoare ale Duhului şi goneşte negura necunoştinţei, mărite mucenice.

Stih: Sfinte Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Prin Putere Dumnezeiască călcând pe vicleanul şi biruitor făcându-te, mucenice, prea lămurit cu minte vitejească te-ai îmbogăţit de strălucirea mucenicilor, Fericite Mucenice Andrei, cel cu nume mare.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

Omorând cugetele cele pământeşti, mucenice mult pătimitorule, cu bărbăţie ai urmat Cuvântului, Celui Ce pentru tine a fost omorât şi la viaţa cea nestricăciosă te-ai mutat prin moarte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin(a Născătoarei).

Cel Ce cu adevărat, pentru săvârşirea bunătăţii, S-a îmbrăcat cu Trup din tine, Preacurată, spre mântuirea tuturor credincioşilor, se cunoaşte îndoit la Fire Dumnezeu împreună şi Om", potrivit doxologia.ro.

Citește și: Calendar ortodox 18 august 2023: Ce sărbătoare este vineri?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI