Masa tradițională de Crăciun trebuie să fie plină de mâncăruri pe bază de porc pregătite de gospodine în casă și, în special in Ardeal, aceste preparate sunt considerate un adevărat răsfăț culinar. Daca nu trăiești în această zonă a țării și nici nu ai de unde să cumperi, poți lua in considerare următoarea rețetă pentru caltaboșul ardelenesc pe care îl puți pregăti chiar tu.

Reţetă caltaboş: Secretele gospodinelor din Ardeal

Caltabosul este unul dintre preparatele traditionale facute in casa o data cu taierea porcului, si, desi retetele difera de la o regiune la alta a tarii, se considera ca reteta din Ardeal este cea mai buna. Trebuie insa sa se tina cont de secretele dezvaluite de gospodinele din Ardeal. Ingredientele folosite, condimentele sau oparirea caltabosului sunt esentiale pentru a obtine o mancare delicioasa.

Desi ingredientele pentru pregatirea caltabosului ardelenesc pot varia, astfel incat poti adauga dupa bunul plac sau gust anumite condimente, este recomandat ca pentru inceput sa mergi totusi pe mana gospodinelor si a variantei clasice:

  • 1.5 kg organe de porc(inima, rinichi, ficat)
  • Cap de porc
  • Sare
  • Piper
  • Ienibahar
  • Cimbru
  • 1 kg ceapa alba
  • Mate subtiri de carnati

Pentru început, organele de porc (inima, rinichii si ficatul) se fierb impreuna cu capul de porc.

Se pun la fiert si condimentele. Acestea vor fierbe pentru aproximativ o ora, timp in care trebuie indepartata spuma care se formeaza la suprafata. De indata ce toate ingredientele au fiert, ele sunt scoase din apa si sunt fie tocate, fie macinate cu ajutorul masinii de tocat.

Citeste si: Lebăr ca la bunica- Reţeta de casă 100% românească pentru Crăciun

Citeste si: Care sunt ingredientele secrete care se pun în cârnații de casă

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste, apoi se amesteca in compozitia de organe cu carne, iar peste aceasta se toarna o parte din zeama in care au fiert organele. Trebuie insa sa ai mare grija sa nu adaugi prea multa zeama, caci in acest fel caltabosul risca sa devina foarte gras si greu de digerat. Insa prea putina cantitate de zeama il va face sec.

Acestei compozitii i se adauga apoi condimentele, precum sarea, piperul, cimbrul si ienibaharul, fiecare potriveste dupa propriul gust. Compozitia astfel obtinuta este apoi introdusa in matele de carnati. Acestea se fac rotite si se leaga la capete cu ata, pentru a nu se desprinde in timpul oparirii si pentru a putea fi puse la uscat la final.

Secretul acestui preparat delicios consta in acest ultim pas, oparirea caltabosului

Matele umplute trebuie introduse intr-o oala cu apa clocotita. Ele se scufunda pe rand in apa fiarta, apoi, dupa aproximativ 2 minute, fiecare caltabos este scos si intepat din loc in loc pentru a permite eliminarea aerului, dupa care se scufunda in apa rece. In final, caltabosul trebuie agatat la uscat pentru o perioada de aproximativ 24 de ore.

Desi exista anumite retete ardelenesti care recomanda adaugarea orezului in compozitie, acesta trebuie totusi evitat daca se doreste pastrarea preparatului in congelator pentru o perioada de peste o luna, deoarece caltabosul se va acri datorita orezului.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Caltabosul trebuie servit rece, cu paine de casa si mustar sau poate fi pus pe platouri impreuna cu alte bucate traditionale de Craciun si cu diferite legume, precum ceapa, ardei gras sau rosie.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si