Campania electorală 2019. Calendarul procesului electoral

Ce reprezintă procesul electoral? Acesta reprezintă totalitatea acţiunilor şi evenimentelor întreprinse de candidaţi, autorităţile centrale sau locale etc., în perioada electorală, adică înaintea campaniei electorale, în timpul campaniei electorale, în ziua votului, până la publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor.

Perioada electorală a alegerilor prezidenţiale din 2019 a început în data de 28 august şi se va încheia la 15 noiembrie, asta daca vor avea un singur tur de scrutin.

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Viorica Dăncilă și-a lansat astăzi candidatura: ”Nu doar că ajungem în turul II, dar și câștigăm”

Citeste si: Câți bani câștigă soția lui Dan Barna! Candidatul la Președinție a șters suma din declarația de avere, însă nevasta lui a făcut-o publică: 4.500 de euro

Citeste si: Kelemen Hunor propune un pact în care candidaţii la alegerile prezidenţiale se angajează la o campanie fără atacuri la persoană

Dacă există și un tur doi de scrutin, atunci perioada electorală se încheie după data de 28 noiembrie, potrivit Hotărârii de Guvern privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2019, din 27 august 2019.

Campania electorală 2019 pentru primul tur de scrutin

Campania electorală 2019 dedicată primului tur de scrutin începe la data de 12 octombrie și se termină pe data de 9 noiembrie, la ora 7:00.

Primarii, sprijiniți de prefecți, trebuie să publice, până la data de 12 octombrie, numărul circumscripţiilor electorale, precum şi delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare.

Prefecţii şi Ministerul Afacerilor Externe confecţionează ştampilele birourilor electorale, până la data de 1 noiembrie, pentru toate secţiile de votare din ţară şi din străinătate.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Misterioasele domuri Bungle Bungles: aici au fost descoperite cele mai vechi forme de viață de pe Pământ- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Până la data de 8 noiembrie, cel mai târziu, primarii au obligaţia de a întocmi şi tipări listele electorale permanente, în câte două exemplare.

Campania electorală 2019. Calendarul procesului electoral
Campania electorală 2019. Calendarul procesului electoral

Alegeri prezidențiale 2019- CALENDAR

Potrivit calendarului alegeri prezidențiale 2019, primul tur are loc pe data de 10 noiembrie, iar al doilea tur este programat pe data de 24 noiembrie, asta în cazul în care niciunul dintre candidații la prezidențiale 2019 nu obține 50% +1 dintre voturi.

De această dată, ca o noutate, este faptul că româniii din diaspora pot vota. În primul tur la prezidențiale o pot face în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019, pe 22, 23 și 24 noiembrie.

  • până la 2 septembrie s-au putut depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a unei alianțe electorale
  • până la 11 septembrie românii din Diaspora s-au putut înregistra în Registrul Electoral ca alegători în străinătate, respectiv ca alegători prin corespondență
  • până la 22 septembrie, ora 24:00, se pot depune candidaturile și informa BEC despre semnele electorale.
  • la 12 octombrie începe oficial campania electorală
  • 8 noiembrie e prima zi de vot în străinătate, între orele 12:00-21:00
  • la 9 noiembrie ora 7:00 se încheie campania electorală în țară. E a doua zi de vot în străinătate, între orele 7:00-21:00
  • la 10 se votează în țară și e a treia zi de vot în străinătate, între 7:00 și 21:00.

O altă noutate față de anii precedenți o reprezintă faptul că alegătorii, care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare, pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23:59. Ușile nu li se mai închid în nas, sunt lăsați să voteze.

Campania electorală 2019. După zilele votării

În perioada următoare zilei de vot din primul tur de scrutin, are loc numărătoarea voturilor de către birourile electorale şi transmiterea lor către BEC (11-13 noiembrie).

Apoi, candidaţii care au participat la alegeri, precum şi partidele sau alianţele pot depune la Curtea Constituţională cereri pentru anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală, până la data de 12 noiembrie.

Citeste si: Simona Cumpănaşu a fost păcălită de soţul ei? Vezi cum a răspuns partenera lui Alexandru Cumpănaşu la această întrebare!

Citeste si: Viorica Dăncilă declarație de avere. Ce salariu încasează pentru funcția de premier

Citeste si: Sebastian Popescu- candidat din partea Partidului Noua România la alegerile prezidențiale 2019

Până la cel târziu 14 noiembrie, BEC are datoria să înainteze Curţii Constituţionale procesele-verbale cu rezultatele centralizate, urmând să fie validate şi publicate în Monitorul Oficial.

22, 23 şi 24 noiembrie- al doilea tur de scrutin

În cazul în care candidații niciun candidat nu întrunește, încă din primul tur de scrutin, o majoritate absolută, Curtea Constituțională are datoria să aducă la cunoștință publică, până la 15 noiembrie 2019, numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin.

Campania electorală a celor doi candidați intrați în turul doi de scrutin începe pe data de 15 noiembrie, iar ziua votării pentru cetăţenii care votează în ţară, este 24 noiembrie.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro

Citeste si: Mircea Badea ironizează prezența lui Ponta la învestirea din SUA: Deci acum e trump-ist, când a pierdut Trump era biden-ist- antena3.ro

Ca și în primul tur, cetăţenii români care votează în afara ţării, pot vota pe parcursul a trei zile, de data aceasta ele sunt: 22, 23 şi 24 noiembrie, în aceleaşi intervale orare.

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Viorica Dăncilă și-a lansat astăzi candidatura: ”Nu doar că ajungem în turul II, dar și câștigăm”

Citeste si: Călin Popescu Tăriceanu nu exclude posibilitatea de a fi din nou premier: Cred că am o experienţă care ar fi utilă

Citeste si: Gabriela Firea, la lansarea candidaturii Vioricăi Dăncilă: Nu fiţi trişti! Ce nu te doboară te întăreşte

Până la data de 26 noiembrie, partidele şi candidaţii pot adresa Curţii Constituţionale cereri privind anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală, iar până la 28 noiembrie, BEC trebuie să trimită Curţii rezultatele centralizate ale votului.

După primirea rezultatelor de la Biroul Electoral Central, Curtea Constituțională validează alegerile, iar rezultatele sunt publicate în Monitorul Oficial.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si