Un cutremur asemănător celui din 1977 s-ar putea repeta în țara noastră! Dacă acest lucru va fi posibil, atunci în București pagubele ar fi unele uriașe.

Cutremur devastator România

Imagine reprezentativă pentru un seism.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Cum îți poți salva viața în situația unui cutremur? Mituri demontate de inginerii AICPS

Cât de pregătită e România de cutremur?

În acest moment sunt aproximativ 350 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic în Capitală.

Cartierele Otopeni, Băneasa și Pantelimon ar fi putea fi distruse complet, în urma unui seism mai puternic.

Directorul Bibliotecii Academiei Române, Nicolae Noica a vorbit despre un cutremur major în România. Acesta a oferit asigurări, spunând că țara nu va fi afectată de un cutremur de aceeași magnitudine cu cel din 1977 până în anul 2040, informează Antena 3 CNN.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

"Am făcut o istorie a cutremurelor de-a lungul timpului. Primul cutremur, în 1599, în timpul lui Mihai Viteazul, culmea, a avut loc în ziua de 4 martie şi, după aceea, o serie întreagă de date. Ce am constatat? Noi vorbim că la 40 de ani se va produce cutremur.

Se vede că au fost cutremure în 1940 şi în 1977. Deci, s-au produs aceste două cutremure. Întorcându-ne în timp avem 1802- 1838, marele cutremur care a dărâmat Spitalul Colţea, tot aşa, la 37 de ani. Între aceste grupe, la 70 de ani, 80 de ani, se produc aceste cutremure. De aceea, afirm că un astfel de cutremur, de tăria celui din 1977, nu va fi înainte de 2040.
Dar, încerc să spun cât mai puţin acest lucru, pentru ca administraţiile să înţeleagă că trebuie să facem ceva"
, a explicat Noica, în cadrul dezbaterii "Cât de pregătită este România la un nou cutremur?", organizată de Academia Română şi Curtea de Conturi a României.

Cutremur devastator România

Imagine reprezentativă pentru un cutremur.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Cel mai mare cutremur din România nu a fost în 4 martie 1977, când au murit peste 1.500 de oameni. S-a simțit la Moscova și Istanbul

Primarul general al Capitalei a spus, la trecerea a 47 de ani de la cutremurul din 1977 că suntem departe de ideea de consolidare a clădirilor cu risc seismic. De asemenea, acesta a spus că speră ca până la finalul anului viitor să termine această evaluare preliminară și în funcție de ea să aloce banii, în ordinea priorităților pe care le are stabilite pentru expertize și după aceea pentru consolidare.

Peste 135 de milioane de euro, fonduri nerambursabile europene și naționale, s-au obținut în 2023 pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si