Toate şcolile din România s-au închis începand cu data de 9 noiembrie. Cursurile au fost mutate în mediul online. 

UPDATE 14 ianuarie 2020, ora 17:30. Școlile se deschid începând cu data de 8 februarie 2021. Președintele Klaus Iohannis a făcut marele anunț.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide.

El a precizat că o decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia se va lua la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.

”Majoritatea şcolilor se redeschid din 8 februarie, elevii se întorc la şcoală” a anunţat Iohannis.

UPDATE 8 ianuarie 2021: Anunţ important făcut de ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că se va "reuşi" deschiderea şcolilor în data de 8 februarie 2021 "într-o formă sau alta".

Citeste si: Când se redeschid şcolile din România? Anunţul oficial făcut de ministrul Educaţiei

Potrivit ministrului, problemele predării online sunt "structurale, nu sunt probleme circumstanţiale", de care "se loveşte orice stat".

"Vom reuşi să deschidem şcoala, este o convingere profundă, pe data de 8 februarie, fie că vom reuşi toate şcolile din România, fie că vom reuşi să deschidem şcolile în zonele care au o rată de infectare scăzută.

O să prioritizăm învăţământul primar şi grădiniţe, ştiut fiind că este cel mai dificil de abordat în maniera online, fie că vom prioritiza elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, care susţin examenele naţionale. Într-o formă sau alta, vom reuşi să deschidem şcolile, este convingerea mea. Educaţia rămâne prioritatea acestui guvern", a spus Cîmpeanu la Realitatea Plus.

Citeste si: Elevii fac școală online până pe 8 februarie. Anunțul serii venit din partea ministrului Educației

UPDATE 5 ianuarie 2021: Școlile nu se vor redeschide pe 11 ianuarie 

Școlile nu se vor redeschide pe 11 ianuarie, data programată în calendarul anului școlar, spune Ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu susține că este prea devreme, 11 ianuarie fiind termenul stabilit cu multe luni în urmă. Acesta a mai precizat că își dorește ca elevii să revină în bănci cât mai repede posibil, în măsura în care situația epidemiologică o va permite.

Într-o declarație făcută pentru Știrile ProTV, Sorin Câmpeanu spune că data reînceperii cursurilor după vacanța de iarnă, 11 ianuarie 2021, este un termen mult prea scurt. Însă, Ministerul Educației “își dorește deschiderea cât mai grabnică a școlilor”, a mai precizat acesta, potrivit sursei citate.

Întrebat dacă există posibilitatea să se deschidă acum pe 11 ianuarie, Sorin Cîmpeanu a răspuns în mod indirect: ”Pe 11 ianuarie mi se pare mult prea scurt. Pe 11 ianuarie e termenul dintr-un calendar care a fost construit cu multe luni de zile în urmă.(...) Revenirea la şcoală se va face ţinând seamă şi de ceea ce vor face alte state care se confruntă cu aceeaşi problemă″.

Potrivit sursei citate, este vehiculată data de 8 februarie, ca un “plan” pe care ministrul Sorin Cîmpeanu l-ar avea pentru redeschiderea școlilor. Dacă școala s-ar redeschide fizic abia în februarie, pe 11 ianuarie elevii ar începe școala tot în format online.

Conform unui scenariu pe baza căruia reprezentanţii din educaţie discută acum cu reprezentanții din sănătate, grădiniţele şi clasele primare s-ar putea redeschide, spune ministrul educaţiei, la începutul semestrului al doilea, adică luni pe 8 februarie.

UPDATE 20 decembrie 2020. Şcolile s-ar putea redeschide la sfârşitul lunii martie 2021 sau în aprilie

Doctorul Valeriu Gheorghiță a declarat că elevii s-ar putea întoarce fizic la școală la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, când se va termina vaccinarea profesorilor și a persoanelor în vârstă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a precizat că acest lucru se va petrece în etapa a treia de vaccinare.

„Cred că la sfârșit de aprilie, sfârșit de martie- început de aprilie. Cam asta este perioada în care noi estimăm începerea vaccinării în etapa a treia, deci atunci vom fi terminat deja etapa a doua de vaccinare, adresată persoanelor populației vulnerabile și cea a categoriilor de persoane care deservesc activități esențiale”, a răspuns la Digi24 colonelul doctor Gheorghiță când a fost întrebat de perioada când elevii se vor întoarce fizic la școală.

UPDATE: Şcolile nu se deschid până în ianuarie 2021

CNSU s-a reunit, luni seară, şi a aprobat Hotărârea 57 privind aprobarea prelungirii suspendării activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilorîn unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice n sistem online.

Hotărârea de a prelungi derularea cursurilor în sistem online a fost luată la propunerea Ministerului Educației

Conform CNSU, decizia s-a luat la propunerea Ministerului Educaţiei şi având în vedere ”evoluţia situaţiei epidemiologice”

”Luând în considerare creşterea număruui de persoane infectate la nivel naţional, precum şi creşterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară a măsurlor de prevenire, interacţunea intensă şi mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o presuine constantă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ-teriotoriale şi a sistemului sanitar, CNSU adoptă prezenta hotărâre:

Art 1: Se aprobă prelungirea suspendării activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilorîn unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem online, pentru perioada 9.12.2020 – 23.12.2020”, a transmis CNSU.

Ulterior, elevii vor intra în vacanţa de iarnă.

Nu mai este mult şi începe vacanţa de iarnă 2020 sau vacanţa de Crăciun 2020 pentru elevi! Iată cât vor sta elevii acasă în acest an şcolar!

În anul şcolar 2020-2021, elevii vor avea o vacanţă de iarnă/ vacanţă de Crăciun de aproape trei săptămâni. Prin urmare, vacanța de iarnă pentru şcoli este programată în perioada 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021.

Școlile s-au deschis pe 14 septembrie, dar din cauza pandemiei de coronavirus, acestea s-au închis în toată ţara pe 9 noiembrie, elevii urmând cursuri doar online.

Deşi nu este încă nimic clar, cel mai devreme, scolile ar putea fi redeschise după Anul Nou, pe 11 ianuarie 2021. Însă, acest lucru se va întâmplat dacă nu vor scădea cazurile de coronavirus.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Peste 66% dintre profesorii din ţara noastră susțin redeschiderea școlilor, mai mult de 50% dintre ei își doresc să desfășoare cursuri offline, iar 21% dintre dascăli sunt de părere că, la ora actuală, sistemul hibrid ar funcționa mai bine în scenariul roșu, în contextul pandemic, arată rezultatele unui chestionar realizat de organizația educațională SuperTeach, în rândul a peste 1.500 de cadre didactice.

Citeste si: Ţara din Europa care redeschide şcolile în plină pandemie de COVID-19

Organizația încurajează Ministerul Educației și Cercetării și instituțiile responsabile să ia o decizie cât mai rapidă de redeschidere a școlilor. De asemenea, o soluţie ar fi ca aceştia să delege decizia către autoritățile și comunitățile locale.

Structura anului şcolar 2020-2021

Anul școlar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează:

Semestrul I- 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie- 29 ianuarie 2021)

Semestrul al II-lea- 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)

Când începe vacanţa de iarnă pentru elevi?

  • Vacanța de iarnă (23 decembrie 2020- 10 ianuarie 2021)
  • Vacanța intersemestrială (30 ianuarie- 7 februarie 2021)
  • Vacanța de primăvară
  • Paștele Catolic (2- 11 aprilie)
  • Paștele Ortodox (30 aprilie- 9 mai)

Vacanța de vară (18 iunie 2021- data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022).

Prin excepție de la prevederile anterior menționate pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 4 iunie 2021.

Citeste si: Profesorii din România cer sporuri la salariu pentru predarea online. Aceștia se plâng că sunt expuși la radiații

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal- filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si