Close sidebar
Close sidebar

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021?

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021? Aceasta este întrebarea pe care mulţi credincioşi şi-o adresează în această perioadă. Vă oferim răspunsul, plus semnificaţia acestui obicei.

Andreea Stoica,

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021? [Sursa foto: crestinortodox.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Iată, aşadar, când se trece pe sub masă de Paşte 2021 şi care este semnificaţia acestui obicei.

Denia din Vinerea Mare face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.

În această zi, credincioşii ţin post negru şi vin la biserică cu flori şi lumânări, pregătiţi pentru cântarea prohodului. De asemenea, în Vinerea Mare, credincioşii se închină şi trec pe sub masă, adică pe sub "mormântul Domnului". Ei lasă florile pe care le-au adus pe mormântului Mântuitorului.

Citeste si: Săptămâna Mare la ortodocși. Tradiții și obiceiuri romanești

După apusul soarelui, preoţii îmbrăcaţi în negru, în semn de doliu şi cu lumânări în mână, încep Prohodului Domnului. La finalul Prohodului, preoţii alături de credincioşi înconjură biserica de trei ori.

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021? [Sursa foto: crestinortodox.ro]

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este zi de doliu pentru creştini

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este zi de doliu pentru creştini. În această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos.

În Vinerea Mare nu se face treabă în casă. Faţă de persoanele în vârstă şi copii care se spovedesc şi se împărtăşesc de mai multe ori pe an, cei tineri merg la biserică în acest scop doar o dată pe an, în Vinerea Paştilor.

Există credinţa că cine se spovedeşte şi se împărtăşeşte în Vinerea Mare o face pentru tot anul.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Anunţul preoţilor

În Vinerea Neagră se scoate Sfântul Epitaf din Altar (care simbolizează mormântul Mântuitorului). De asemenea, se aşază pe o masă în mijlocul bisericii, lângă crucea care se scoate în Joia Mare. De dimineaţă, credincioşii vin la biserică cu flori pentru Iisus şi pentru a trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf. Acest gest semnifică patimile Mântuitorului atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire.

Vinerea Mare [Sursa foto: crestinortodox.ro]

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021 şi ce trebuie să faci înainte?

Creştinii, înainte de a trece pe sub masă, aşază florile pe Epitaf. În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru că, mai apoi, să şi înviem împreună cu El. Această coborâre şi ridicare din groapă morţii se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masă aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.

În Vinerea Neagră, este bine să ţineţi post negru, adică să nu mâncaţi şi să nu beţi nimic până după terminarea slujbei. Oficierea acesteia începe spre seară, în jurul orei 18.00, în funcţie de fiecare biserică, şi se cântă Prohodul.

Citeste si: La ce oră încep Deniile din Săptămâna Patimilor 2021? Când se citeşte Prohodul Domnului şi când se trece pe sub masă?

Credincioşii trebuie să aibă la ei cartea cu Prohodul. Tot la slujba din Vinerea Mare se înconjoară biserica. Credincioşii merg cu lumânări aprinse şi se roagă pentru mântuiere.

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021? [Sursa foto: crestinortodox.ro]

Tradiţii pentru Vinerea Paştelui

Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor.

În Vinerea Mare, femeile nu umplu borş, nu coc pâine sau altceva, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului. De asemenea, în această zi, ele nu cos, ca să nu orbească, nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Noaptea de Înviere 2021: Când se merge să se ia lumină?

În această zi, în anumite regiuni ale ţării, oamenii afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori. Tămâierea case se face în zorii zilei, pentru ca dihăniile să nu se apropie de casă şi de pomi.

În Vinerea Mare, imediat după trezire, e bine să calci pe o bucată de fier ca să nu te mai loveşti tot anul.

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI