Cum se compară salariile medii în Europa? O analiză făcută pe baza salariilor de anul trecut arată variații semnificative între o țară și alta, în funcție de mai mulți factori- productivitate, cerere, inflație și nu numai.

Citește și: În ce lună din 2024 ar putea crește salariile prin reducerea impozitării. Anunțul premierul Ciolacu: "Dacă nu găsim un echilibru, vom crea crize sociale"

Potrivit unui studiu realizat de Statista, cel mai mare salariu mediu lunar din 2022 s-a acordat în Islanda- 6.130 euro.

Pe locul doi în topul țărilor cu cel mai mare salariu mediu pe economie se situează Luxemburg- 6.044 euro lunar.

Podiumul salarizării în Europa este completat, la nivelul anului 2022, de Elveția- cu 5.630 euro.

Alte țări din Europa cu salarii mari

Printre cele mai bine plătite țări în 2022 au fost și Belgia- 5.313 euro, Danemarca- 4.950 euro, Austria- 4.880 euro.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Alte țări din Europa cu un salariu mediu uriaș în comparație cu situația de la noi: Olanda- 4.830 euro, Germania- 4.510 euro, Marea Britanie- 4.130 euro, Norvegia- 4.110 euro și Franța- 4.030 euro.

Topul realizat de Statista poate fi văzut aici, cu mențiunea că salariile medii sunt calculate în dolari și la nivelul venitului anual.

salarii europa

Salarii medii lunare în Europa, la nivelul anului 2022 

[Sursa foto: Statista]

Salarii mici în România, mult sub cele din Grecia sau Ungaria

La nivelul anului 2022, salariul mediu net în România a fost de 3.800 lei pe lună, ceea ce reprezintă aproximativ 770 euro. La nivel brut, salariul mediu din România era 1.200 euro.

În clasamentul Statista, la coada clasamentului european se află țări precum Grecia- cu 2.000 euro lunar, Slovacia- 2.030 euro, Ungaria- 2.200 euro, Portugalia- 2.460 euro și Cehia- 2.500 euro.

Salariile neașteptat de mari din Islanda au fost determinate de ponderea mare a contractelor colective din sectorul privat al țării. Unele creșteri s-au datorat, de asemenea, adăugării beneficiilor Covid-19, conform  Euronews.com.

Islanda este, de asemenea, una dintre cele mai scumpe țări din lume, cu o inflație persistentă ridicată, ceea ce contribuie la faptul că muncitorii solicită salarii mai mari. 

Sectoarele financiar și bancar formează principala pondere în spatele salariilor atractive din Luxemburg, majoritatea băncilor angajând lucrători cu studii superioare și experiență. Unii dintre aceștia sunt expatriați, veniți din alte țări europene.

Care sunt salariile medii în fiecare țară din Europa. Angajații cel mai bine plătiți, în Islanda, Luxemburg și Elveția - HARTA

Care sunt salariile medii în fiecare țară din Europa


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si