Close sidebar
Close sidebar

Cartoful alb, pericolul din farfurie. Onco-nutriționiștii trag un semnal de alarmă: "Întrebare este când vei face diabet, nu dacă"

Se pare că un aliment de bază în alimentația românilor, cartoful alb, este un pericol pentru sănătate. Onco-nutriționiștii ne îndeamnă să îl excludem din alimentație. Ce variantă înlocuitoare putem folosi?

Elena Tasca,

Cartoful, pericolul din farfurie

[Sursa foto: istockphotos]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cartoful, un produs de bază în alimentația românilor, este foarte periculos pentru sănătate. Consumul excesiv poate duce la distrugerea pancreasului, creșterea glicemiei, dar și a greutății. Onco-nutriționiștii trag un semnal de alarmă cu privire la consumarea cartofilor și aduc o variantă înlocuitoare sănătoasă: cartoful dulce, potrivit infomațiilor transmise de antena3.ro, citate de csid.ro.

Cartoful- pericolul din farfurie

Onco-nutriționistul Marius Văduva a explicat dezavantajele consumului exagerat de cartofi albi, normali. Se pare că un cartof alb conține mult amidon, dar și un indice glicemic mare.

Citește și: Ireal! Un condiment pe care îl consumăm zilnic crește riscul de cancer la stomac. Datele îngrijorătare făcute publice de specialiști

Cartofi albi

[Sursa foto: istockphotos]

Consumat de trei ori pe săptămână, de exemplu, cartoful alb crește riscul apariției diabetului.

Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Recomandare onco-nutriționitului este înlocuire cartofului alb cu cartoful dulce. Spre deosebire de cartofii albi/normali, cartofii dulci conțin antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Cartoful dulce este format din carbohidați complecși și au indice glicemin scăzut, care poate reduce scăderea bruscă a glicemiei, conform csid.ro.

Citește și: Condimentul care dilată vasele de sânge și reglează tensiunea arterială. E delicios dacă-l mănânci cu pâine

Cartofi dulci

[Sursa foto: istockphotos]

Specialiștii atrag atenția că deși nu ar părea sănătos din cauza numelui, cartoful dulce aduce doar beneficii pentru sănătate. Consumul cartofului dulce protejează pancreasul, sănătatea cardiovasculară și scade riscul apariției diabetului.

"Ar trebui să renunțăm cât putem de mult la carbohidrați în exces... Iar cartofii sunt pe primul plan.

Datorită amidonului din cartoful alb, fiindcă avem posibilitatea să mâncăm cartof dulce, care are un indice glicemic aproape la jumătate cât cartoful normal, pare că are un indice mare glicemic deoarece i se spune că dulce, dar este bun pentru sănătate și pentru pancreas, față de cartoful normal. Gândiți-vă că un cartof mov sau un cartof dulce este plin de nutrienți, iar cartoful normal, cel mai plin de amidon, pe care îl mâncăm toți, dacă îl mănânci de trei ori pe săptămână, întrebarea e când faci diabet, nu dacă. Este suficient să mănânci de trei ori pe săptămână ca să faci diabet", a declarat Matrius Văduva, pentru antena3.ro, citat de csid.ro.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI