In articol:
Cartoful, un produs de bază în alimentația românilor, este foarte periculos pentru sănătate. Consumul excesiv poate duce la distrugerea pancreasului, creșterea glicemiei, dar și a greutății. Onco-nutriționiștii trag un semnal de alarmă cu privire la consumarea cartofilor și aduc o variantă înlocuitoare sănătoasă: cartoful dulce, potrivit infomațiilor transmise de antena3.ro, citate de csid.ro.
Cartoful- pericolul din farfurie
Onco-nutriționistul Marius Văduva a explicat dezavantajele consumului exagerat de cartofi albi, normali. Se pare că un cartof alb conține mult amidon, dar și un indice glicemic mare.
Cartofi albi
Consumat de trei ori pe săptămână, de exemplu, cartoful alb crește riscul apariției diabetului.
Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro
Recomandare onco-nutriționitului este înlocuire cartofului alb cu cartoful dulce. Spre deosebire de cartofii albi/normali, cartofii dulci conțin antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Cartoful dulce este format din carbohidați complecși și au indice glicemin scăzut, care poate reduce scăderea bruscă a glicemiei, conform csid.ro.
Citește și: Condimentul care dilată vasele de sânge și reglează tensiunea arterială. E delicios dacă-l mănânci cu pâine
Cartofi dulci
[Sursa foto: istockphotos]Specialiștii atrag atenția că deși nu ar părea sănătos din cauza numelui, cartoful dulce aduce doar beneficii pentru sănătate. Consumul cartofului dulce protejează pancreasul, sănătatea cardiovasculară și scade riscul apariției diabetului.
"Ar trebui să renunțăm cât putem de mult la carbohidrați în exces... Iar cartofii sunt pe primul plan.