In articol:
- Cât vin facturile pe timp de iarnă?
- Casa este dotată cu un sistem inteligent de ventilație
- Consum de energie aproape zero
Casele cu eficiență energetică devin din ce în ce mai populare și la noi. Investiția este cu aproximativ 20% mai mare decât în cazul unei case convenționale, dar merită, spun proprietarii.
Locuințele spațioase, cu un consum de energie aproape de zero sunt visul oricărui proprietar. Asta și-a dorit și Georgiana de la noul cămin. De doi ani locuiește împreună cu familia ei într-o casă aproape independentă din punct de vedere energetic.
”Avem prieteni, cunoștințe, știm cât plătesc la întreținere, în special pe gaz. Noi nu avem gaz aici. Acum mulți ani plăteau de 5 ori mai mult ”, spune Georgiana Paveliuc, proprietar casă pasivă.
Cât vin facturile pe timp de iarnă?
Locuința cu o suprafața de 200 de metri pătrați este perfectă pentru cei patru membri ai familiei. Le oferă confortul termic ideal indiferent de sezon, iar în lunile de iarnă factura la curent nu depășește 300 de lei.
Citeste si: VIDEO| Apocalipsa scumpirilor ne lovește în aprilie
Casa nu este racordată la rețeaua de gaze pentru că este dotată cu mai multe sisteme care asigură căldura și apa caldă, iar pentru că locuința este bine izolată, energia nu se risipește. Așa se face că temperatura optimă în interior este păstrată mult mai mult timp, indiferent de câte grade sunt afară.
Casa este dotată cu un sistem inteligent de ventilație
Consumul de energie necesar pentru încălzirea unei case pasive este cu cel puțin 75% mai mic decât în cazul unei locuințe clasice. În plus, casa este dotată cu un sistem inteligent de ventilație care asigură, în permanență, aer proaspăt în locuință, la temperatura ideală.
Citeste si: Castelul Peleș, factură de 32.000 de euro la gaze
Consum de energie aproape zero
O directivă europeană care a intrat în vigoare la începutul anului trecut impune ca toate clădirile noi să respecte principiul “consum de energie aproape zero”. Și dacă în alte țări, astfel de locuințe se construiesc de zeci de ani, la noi conceptul a început să prindă abia în ultima perioadă. O astfel de casă costă aproximativ 150 000 de euro.
Citeste si: Factură la gaze de peste 1.100 de lei, la un bloc fără niciun consumator