Cheltuielile de botez din perspectiva nasilor?

Ca nas de botez, tu va trebui sa acoperi o parte din cheltuielile evenimentului, dupa cum urmeaza:

  • vei plati taxa la biserica (aceasta poate sa difere de la o biserica la alta). De exemplu, in Bucuresti sunt biserici care solicita 300 sau 500 de lei, dar taxele variaza destul de mult, de aceea cel mai sigur este sa intrebi cat sunt taxele de botez la biserica unde urmeaza sa fie crestinat copilul.
  • trusoul de botez. Sunt accesoriile de nelipsit la slujba botezului: prosop pentru sters bebe, crasma sau panza de mir, sticluta de mir, sapunel, prosop pentru preot, fasa (in unele locuri se mai cere si forfecuta pentru tunderea suvitei de par)
  • hainutele in care va fi imbracat bebe dupa ce este scos din cristelnita.
  • cadoul pentru bebe.
  • plicul cu bani pentru petrecerea de botez (suma depinde in functie de locatia unde se organizeaza evenimentul).

Ce se cumpara pentru un botez?

In privinta cumparaturilor pentru botez, nasii sunt nevoiti sa cumpere mai multe obiecte. In primul rand, trusoul este primul de pe lista nasilor si cuprinde un compleu de lenjerie al copilului, hainute si incaltari, o panza alba, o panglica, un prosop alb si sapun pentru preot si o sticluta pentru mir. Hainutele pot fi cumparate separat sau se poate alege un costum de botez pentru baiat sau o rochita pentru fetite cu aceeasi tematica precum trusoul de botez.

Citește și: Criza medicamentelor se adâncește

Mai apoi, se achizitioneaza o lumanare pentru botez, o sticla de vin pentru impartasanie, o sticla de ulei, un cadou pentru cel mic si o iconita. Cea din urma, va fi sfintita de preot si va fi daruita parintilor copilului proaspat crestinat. In anumite regiuni, icoana este oferita direct de catre preot sau inclusa in taxele bisericesti.

Care sunt etapele botezului?

Acest ritual este impartit in doua parti. Prima contine lepadarea de catre cel rau. Copilul va fi tinut in brate de catre nas, o data cu fata la apus, iar apoi la rasarit iar nasul va repeta de cate 3 ori in fiecare parte ca se leapada de satana.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Cea de-a doua parte a botezului este constituita de sfintirea apei, urmand ca bebelusul sa fie scufundat de 3 ori in cristelnita. Copilul este infasurat in panza alba si curata, ca mai apoi sa i se unga corpul cu mir.

Tot acest proces se termina prin taierea a cativa perisori din cap, dovada ca a lasat omul vechi in urma si l-a acceptat pe cel nou in suflet. Copilul este imbracat cu hainutele de la nasi, pe urma dus in fata Sfantului Altar pentru a fi impartasit cu Trupul si Sangele lui Hristos. La final, i se ofera ca si dar iconita.

Citește și: Frații Tate, reținuți de procurori

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Petrecerea de botez se poate tine acasa sau la un local mai mult sau mai putin scump in functie de alegerea parintilor copilului si de numarul de invitati.

Care este bugetul asigurat pentru botez de catre nasi?

Pentru trusoul de botez, lumanarea de botez si hainutele de botez bugetul poate sa fie de circa 800- 2000 de lei, in functie de tematica si numarul de accesorii. Daca se doreste personalizarea trusoului, pretul creste. Apoi pentru biserica, poti lua in calcul cam 500 de lei. In ceea ce priveste cadoul, tu stabilesti ce buget vrei sa aloci in functie de ce vrei sa oferi micutului si parintilor sai. Poti tine cont si de nevoile lor. De exemplu, daca nu au mobilat complet dormitorului celui mic, ii poti ajuta cu unele piese de mobilier pentru bebe, cum ar fi un patut, o masuta de infasat sau o comoda. Altfel, te poti rezuma la cadouri mai accesibile, cum ar fi un banut de argint, o cutiuta pentru prima suvita si primii dintisori, o lenjerie de pat sau alte cadouri potrivite.

Sa fii nas este o binecuvantare!

Banii vin si pleaca, in schimb familia va ramane pana la adanci batraneti. Indiferent ca intre nasi si parinti nu este o legatura stransa, aceasta se poate intari datorita celui mic care ii uneste destul de puternic. Nu este nevoie sa se ia in calcul preturile, ci iubirea pentru cel mic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si