Cât de des ar trebui să mergi la un consult stomatologic

Sănătatea orală este la fel de importantă ca oricare celelalte, iar menținerea sa depinde de tine și de obiceiurile pe care le adopți.

miercuri 13 martie 2024 , 14:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sănătatea orală este la fel de importantă ca oricare celelalte, iar menținerea sa depinde de tine și de obiceiurile pe care le adopți. Un pas important în acest sens este reprezentat de vizitele regulate la medicul dentist. Astfel, îți poți monitoriza mai atent starea danturii și poți avea grijă să eviți apariția afecțiunilor sau agravarea lor. Iată cât de des este recomandat să te prezinți la stomatolog pentru un consult de rutină, în ce constă acesta și ce factori pot crește riscul de apariție a problemelor dentare.

Importanța consultului stomatologic regulat

Vizitele periodice la stomatolog sunt mai mult decât esențiale pentru păstrarea unui zâmbet frumos și sănătos. Acestea sunt obligatorii pentru menținerea sănătății orale și prevenirea problemelor dentare. În timpul consultului, medicul verifică starea danturii și poate informa pacientul cu privire la eventuale riscuri, precum și la ce fel de îngrijire să abordeze. Astfel, acesta nu se va confrunta cu neplăceri și va evita apariția unor afecțiuni grave.

Rolul consultului este și acela de a depista probleme existente. Este posibil ca pacientul să nu fie conștient că se confruntă cu carii sau alte afecțiuni dentare într-o stare incipientă, care pot fi rezolvate rapid prin administrarea unui tratament adecvat. Astfel, se poate interveni din timp, înainte ca acestea să evolueze și să creeze complicații.

Cât de des să mergi la stomatolog?

Recomandarea generală oferită de către majoritatea medicilor dentiști este de a se prezenta pentru control de cel puțin două ori pe an, la un interval de aproximativ șase luni. În cadrul acestui interval, se pot depista eventualele probleme și se poate ține sub control starea danturii. Totuși, frecvența vizitelor poate varia de la pacient la pacient, în funcție de nevoile individuale. Uneori, pot fi necesare consulturi mai dese. Este important să fii atent la semnele care indică nevoia unei vizite imediate la stomatolog, cum ar fi durerile, sensibilitatea dentară sau sângerările gingivale. Ignorarea acestor semne poate duce la probleme mai grave în timp. Scopul acestor controale este prevenirea apariției complicațiilor și menținerea unui zâmbet frumos, dar mai ales sănătos.

Factori de risc pentru dezvoltarea problemelor dentare

Așa cum am menționat, anumite persoane ar putea avea nevoie de consulturi mai dese, dacă au de-a face cu anumiți factori de risc care cresc șansele de apariție a problemelor stomatologice. Un factor principal este fumatul, care este extrem de nociv pentru întregul organism, inclusiv pentru sănătatea cavității bucale. Putem menționa și persoanele care suferă de diabet, care de obicei se confruntă mai des cu cariile sau alte afecțiuni.

Persoanele cu boli cronice au un sistem imunitar mai scăzut, ceea ce le poate face mai susceptibile la a lupta împotriva infecțiilor bacteriene care pot afecta și dantura. Așadar, au un risc mai crescut de a dezvolta gingivită sau alte afecțiuni asociate cu acumularea de placă bacteriană. Chiar și sarcina poate crește riscul de probleme dentare. Așadar, în cazul tuturor acestor pacienți, frecvența vizitelor ar trebui să crească, la fiecare 3-4 luni sau conform sfatului medicului.

În ce constă un consult de rutină?

Consultul începe cu o examinare atentă a întregii cavități bucale. Medicul va verifica starea danturii și a gingiilor și va identifica eventualele probleme sau factori care ar putea duce la apariția unor probleme în viitor. De asemenea, acesta va pune întrebări și cu privire la istoricul medical al pacientului, pentru a ști dacă există alți factori de risc ce pot pune în pericol sănătatea dinților.

Apoi, va urma o curățare profesională a cavității bucale. Aceasta constă în detartraj, periaj profesional și îndepărtarea plăcii bacteriene. Astfel, pot fi prevenite probleme comune precum cariile, dar și alte afecțiuni mai grave care pot afecta gingiile sau țesuturile dentare. La final, medicul va oferi o serie de recomandări pentru o îngrijire mai bună sau va sugera ce tratamente sunt necesare, în funcție de eventualele probleme depistate.

Este foarte important să mergi regulat la dentist, pentru a nu avea neplăceri și a rezolva din timp problemele care apar, atunci când încă nu sunt grave. Dacă ai nevoie de servicii premium de stomatologie în Timișoara, îți recomandăm clinica Smile Vision, unde te poți bucura de o atmosferă caldă în prezența unor specialiști de top.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat... Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal
spotmedia.ro
De ce UE nu-l poate opri pe Viktor Orban De ce UE nu-l poate opri pe Viktor Orban
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si