Close sidebar
Close sidebar

Câți bani primești de la RCA dacă mașina ta este considerată daună totală

Dacă ai luat parte la un accident în care mașina ta a fost lovită foarte rău, iar în urma constatării aceasta a fost considerată drept daună totală și nu știi ce suma îți poți recupera, citește mai jos și vei afla.

Andreea Bolocan,

Câți bani primești de la RCA dacă mașina ta este considerată daună totală [Sursa foto: http://salutfagaras.ro/]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În primul rând este necesar să facem o cerere de despăgubire. Legea 132/2017 (Legea RCA) defineste cererea de despagubire ca fiind documentul prin care partea prejudiciata sau asiguratul formuleaza catre asiguratorul RCA sau catre BAAR pretentiile de despagubire.

În cazul în care partea prejudiciata a optat pentru decontarea directa la incheierea contractului RCA atunci aceasta se va adresa propriului asigurator RCA in cazul in care sunt indeplinite conditiile decontarii directe. Daca nu se aplica decontarea directa atunci partea prejudiciata va inainta cererea de despagubire catre asiguratorul RCA al partii vinovate.

Daca partea vinovata nu avea incheiat un contract RCA la momentul producerii accidentului de vehicule sau daca partea vinovata ramane neidentificata ori evenimentul s-a produs in perioada suspendarii contractului RCA atunci partea prejudiciata va inainta cererea de despagubire catre BAAR.

Valoarea maxima dintre limita de despagubire contractuala sau cea legislativa si asta pentru ca societatile de asigurare pot oferi limite de despagubiri mai mari decat minimul impus prin legislatie.

Art. 14 alin. (1) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede:

(1) Despagubirile se acorda in cuantum egal cu intinderea prejudiciului pana la limita maxima de raspundere a asiguratorului RCA care este egala cu cea mai mare valoare dintre limita de raspundere prevazuta in legislatia aplicabila si cea prevazuta in contractul RCA[...]

Art. 14 alin. (3) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede:

(3) Valoarea reparatiei se stabileste folosind sistemele de evaluare specializate sau prin documente emise in conditiile legii in care unitatea reparatoare auto isi poate utiliza propria valoare a orei de manopera afisata.

La art. 38 alin. (2) din Legea 132/2017 (Legea RCA) denumit Infractiuni este prevazut:

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

(2) utilizarea in reparatia vehiculelor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafacute si/sau falsificate de catre unitatile reparatoare auto.

Citeste si: Primele semne că trebuie să schimbi distribuția la mașină. Simptomele diferă între cea pe lanț și cea pe curea

Citeste si: Cum poți depune contestație la o amendă de circulație

Dauna totală economică

Legea 132/2017 (Legea RCA) defineste dauna totala economica ca fiind situatia unui vehicul sau unui bun avariat a carui valoare de reparatie depaseste valoarea de piata a acestuia.

Cum se stabileste cuantumul depagubirii in cazul unei daune totala economica 

Art. 14 alin. (2) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede:

(3) In cazul daunei totale economice, asiguratorul evalueaza vehiculul avariat, printr-un sistem de evaluare specializat sau prin documente emise in conditiile legii pentru a-i determina valoarea de piata din momentul premergator evenimentului. Pagubitul poate opta pentru reparare pana la valoarea de piata a vehiculului, calculata in urma evaluarii, sau pentru solutionarea cazului ca dauna totala prin plata diferentei dintre valoarea de piata a vehiculului si valoarea epavei.

Art. 21: Solutionarea cererii de despagubire

(1) In termen de 30 de zile de la data inaintarii cererii de despagubire de catre asigurat ori de catre partea prejudiciata, asiguratorul RCA este obligat:

a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland in scris o oferta de despagubire justificata, transmisa cu confirmare de primire, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;

b) fie sa notifice partii prejudiciate in scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.

(2) Daca in termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despagubire de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA nu a notificat partii prejudiciate respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

(3) Deschiderea procedurii privind efectuarea investigatiilor se face de catre asigurator daca exista indicii temeinice asupra producerii evenimentului, in baza unui raport de expertiza realizat de un expert autorizat, si daca acesta a notificat in scris persoana prejudiciata/asiguratul, in termen de 5 zile lucratoare de la data deschiderii dosarului de dauna si intocmirea procesului-verbal de constatare, cu privire la intentia de a desfasura investigatii. Daca in urma cercetarilor efectuate s-a constatat faptul ca despagubirea se cuvine persoanei prejudiciate, se aplica dispozitiile art. 11 alin. (2) lit. d). Necomunicarea notificarii privind intentia de a desfasura investigatii in termenul de 5 zile decade asiguratorul RCA din acest drept, fiind obligat la plata despagubirii. Rezultatul motivat al investigatiilor se comunica partii prejudiciate in termen de 3 zile lucratoare de la finalizare, dar fara a depasi termenul prevazut la alin. (1).

Cum primesc depagubirea RCA?

Art. 23: Plata despagubirilor

(1) Despagubirile se platesc de catre asiguratorul RCA persoanelor fizice sau juridice prejudiciate, in contul indicat de catre persoana prejudiciata sau mandatarul acesteia, in conditiile legii.

Sa luam exemplul unui autoturism nou, inmatriculat in luna ianuarie 2007, achizitionat contra sumei de 10.000 euro. La inceputul lui 2010 clientul si-a reinnoit politele RCA si Casco pentru inca un an.

Daca opteaza pentru primirea despagubirii de la asiguratorul RCA al vinovatului, clientul trebuie sa stie ca valoarea acesteia depinde de starea de intretinere a autoturismului. Discutam in principal despre numarul mediu de kilometri parcursi anual.

Sa presupunem ca accidentul are loc spre finele anului 2010. Conform legislatiei in domeniu, se stabileste starea de intretinere a masinii la momentul producerii evenimentului nefericit. Un parcurs mediu anual de 15.000 km/an, in cei aproape 4 ani de utilizare a autoturismului, creioneaza un coeficient de uzura de 45%.

Clientul va primi de la asiguratorul RCA al vinovatului aproximativ 5.500 euro. Daca media kilometrilor realizati anual ar fi mai mica, s-ar putea obtine chiar si 6.800 euro. In schimb, drumurile lungi si dese nu reprezinta in acest caz cheia marilor succese, intrucat despagubirea poate cobori pana la 4.700 euro.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI