In articol:
Ce este impozitarea progresivă. Printre măsurile pe care politicienii le discută în această perioadă se numără și revenirea la impozitarea progresivă care ar putea micșora deficitul bugetar. Iată ce este impozitarea progresivă și de câte forme poate fi!
Ce este, de fapt, impozitarea progresivă
Impozitul progresiv reprezintă un sistem de impozitare în care se stabilește faptul că, cu cât nivelul de venit este mai mare, cu atât procentul nivelului de impozite care trebuie plătit în baza de impozitare va crește.
În cadrul impozitelor progresive, rata de impozitare crește cu cât capacitatea economică a persoanei care este obligată să plătească impozitele este mai mare.
Citeste si: Curs valutar BNR azi, 23 mai 2022. Evoluția monedei euro
Impozitele progresive reduc presiunea asupra persoanelor care au venituri mai mici. Clasa are ca scop realizarea unei distribuții a bogăției. În același timp, unele persoane critică progresivitatea impozitelor, motivând că ar descuraja creșterea economică a oamenilor pentru că un câștig mai mare crește rata impozitului.
Impozitul pe venit este un exemplu perfect în cazul impozitului progresiv, deoarece în aproape fiecare țară din lume există un impozit progresiv stabilit.
În cadrul unui impozit există trei forme de progresivitate:
- progresivitatea pe clase, unde sunt stabilite diferite grupuri de venituri și asupra fiecăruia se aplică o rată de impozitare aferentă.
- progresia pasului: aici se determină o serie de niveluri de venit și se aplică o rată de impozitare care să difere de la un nivel de venit la altul
- progresia continuă presupune o rată de impozitare diferită care se aplică fiecărei fracții de venit, indiferent de cât de mică ar fi diferența dintre venituri.
Diferența între un impozit progresiv și unul proporțional este că în cazul celui proporțional, cota de impozitare va fi întotdeauna aceeași, indiferent de nivelul venitului. În cadrul celor progresive, cota de impozitare crește în același timp cu creșterea venitului.
Citeste si: Economia la facturi cade din cer
Chiar dacă principalul scop al impozitelor progresive este de a realiza o mai bună distribuție a veniturilor, există și o serie de minusuri în acest sens.
- familiile sunt taxate mai mult decât individul
- arbitrarietate la stabilirea și modificarea unei taxe progresive.
- poate induce demotivarea în ceea ce privesc stimulentele de muncă pentru că poate duce la plata unei taxe mai mari, notează ro.economy-pedia.com .
Citeste si: Vești proaste în România. Anunț din partea ANAF pentru românii care plătesc cash la curier