In articol:
- Care va fi salariul minim la 1 ianuarie 2024
- Ce spune premierul Ciolacu despre obiecțiile Comisiei Europene la legea pensiilor
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, după votul controversat pe legea pensiilor din Camera Deputaților, că Guvernul ar putea reduce anul viitor taxarea pentru salariații plătiți cu salariul minim pe economie.
„Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcţie şi de măsurile fiscale luate, şi vedem şi combaterea evaziunii, să încercăm anul viitor să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Asta este de fapt şi de drept marea provocare”, a
Declarația vine în contextul în care o nouă majorare a salariului minim nu mai este plauzibilă pentru prima parte a anului viitor, impactul bugetar al majorării pensiilor fiind greu de suportat.
România are unul dintre cele mai dure regimuri de impozitare a muncii din UE, iar singura modalitatea de a mări salariul net al angajaților în 2024 poate veni de la reducerea taxării.
Care va fi salariul minim la 1 ianuarie 2024
În ședința de Guvern de săptămâna trecută în care ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a invocat posibilitatea creșterii de taxe pentru a susține noua lege a pensiilor, premierul a insistat: "Nu vor crește taxele în 2024!"
Guvernul a aprobat creşterea salariului minim pe economie la 3.300 lei (660 euro) brut lunar începând cu data de 1 octombrie 2023, faţă de 3.000 lei, cât era de la începutul anului.
Conform programul de guvernare al PSD, salariul minim brut pe economie era programat să crească la 3.900
Ce spune premierul Ciolacu despre obiecțiile Comisiei Europene la legea pensiilor
Chestionat cu privire se întâmplă dacă ne cere Comisia Europeană să mai tăiem din cheltuielile cu pensiile sau să mai frânăm din ele, premierul a răspuns, potrivit News.ro: „Comisia a fost de acord cu acest proiect de lege, cât şi Banca Mondială”.
Citește și: Ministrul Muncii anunță o noutate adusă de legea pensiilor. "Nu s-a vorbit până acum despre asta"
Conform noii legi a pensiilor, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, se arată în proiect.
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat săptămâna trecută de Senat, iar astăzi de Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.
S-au înregistrat 199 de voturi "pentru", 39 de voturi "împotrivă" şi 17 abţineri.