În cazul persoanele infectate cu coronavirus sau care au fost contacte directe cu persoane bolnave de COVID-19 și se află izolate la domiciliu ca măsură de prevenire a răspândirii virusului, în cazul în care părăsesc locația fără aprobare sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Aceste persoane vor fi considerate ca fiind cu risc crescut de contagiozitate.

Carantina va fi dublată dacă părăsești locația

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. De reținut este faptul că aceste măsuri dispuse nu înlătură răspunderea contravențională sau penală.

Citeste si: Restricţii octombrie 2021: Lista completă a măsurile pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi în funcţie de rata de infectare

Decizia de carantinare poate fi contestată în termenele și condițiile prevăzute de Legea nr. 136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății public în situații de risc epidemiologic și biologic, la instanțele de contencios.

Sancționare contravențională și penală în cazul nerespectării carantinei

Nerespectarea măsurii de carantinare dispuse de către DSP atrage după sine sancționarea contravențională sau penală, după caz. Astfel, primesc decizie de carantinare persoanele confirmate cu Covid-19, precum și persoanele contact direct un caz confirmat pozitiv cu Covid-19, pentru împiedicarea răspândirii unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

Carantină dublată, dacă părăsești locuința

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

De asemenea, intră în carantină persoanele care se întorc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu.

La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

Citeste si: VIDEO|Lista restricțiilor în localitățile unde incidența cazurilor COVID-19 a depășit 6 la mie

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De asemenea, pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Cine este exceptat de la măsura carantinării

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, care sosesc în țară din zonele de risc epidemiologic intră în carantină pentru o perioadă similară cu cea a persoanelor adulte care îi însoțesc (10 zile) dar sunt

exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, scris Observator.ro.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si