Close sidebar
Close sidebar

Ce preț au azi benzina și motorina, după majorarea accizelor la carburanți

Prețurile la benzină și motorină sunt în creștere, la începutul anului 2024, pe fondul creșterii accizelor la carburanți, dar și a majorării prețurilor la petrol de pe piețele internaționale. Războiul din Israel și Gaza pune "gaz pe foc" pe scumpirile în curs.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cât costă azi motorina și benzina. Prețurile petrolului au urcat cu aproximativ 3% miercuri, după o întrerupere a activității la cel mai mare câmp petrolier al Libiei, transmite presa internațională.

Citește și: VIDEO- Scumpiri pe bandă rulantă în 2024. Noi prețuri mărite în acest an

Un alt motiv al scumpirilor de țiței are legătură cu temerile că tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea reduce livrările globale de petrol.

Cât costă azi motorina și benzina. Prețurile petrolului au crescut și din cauza atacurilor continue asupra navelor din Marea Roșie ale luptătorilor Houthi, dar mai ales pe fondul războiului dintre Israel și Hamas.


Majorarea accizelor la carburanți de la 1 ianuarie 2024- efecte în lanț

Șoferii din România sunt printre cei afectați de lista de scumpiri a Guvernului la începutul anului 2024, fiind nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani pentru benzină și motorină.

Accizele la carburanți sunt majorate în două etape în 2024: prima majorare deja a intrat în vigoare la 1 ianuarie, iar cea de-a doua va fi aplicată de la 1 iulie.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Un litru de benzină costă deja cu 29 de bani mai mult, iar un litru de motorină, cu 26 de bani, ca urmare a accizelor majorate.

Din iulie 2024 se vor adăuga noi scumpiri- încă 43 de bani pentru litrul de benzină și 40 de bani pentru litrul de motorină. În vară, şoferii vor plăti cu circa 40 de lei mai mult pentru un plin.    

Cât costă motorina și benzina la stațiile de alimentare, joi 4 ianuarie

Conform preţurilor publicate pe Monitorul preturilor, un litru de benzină standard costă joi 4 ianuarie între 6,73 şi 6,87 lei, iar un litru de benzină premium a ajuns să coste între 7,23 şi 7,52 lei.

De asemenea, un litru de motorină standard are prețuri între 7,22 şi 7,31 lei, iar un litru de motorină premium costă între 7,58 şi 7,82 lei.

Cât costă motorina și benzina la stațiile de alimentare, joi 4 ianuarie

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum s-a scumpit prețul petrolului la început de an 

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut miercuri, 3 ianuarie, cu 2,44 dolari sau cu 3,2%, la 78,33 dolari pe baril, în timp ce prețul țițeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,45 dolari, sau cu 3,5%, la 72,83 dolari pe baril, potrivit News.ro.

Ambele valori de referință ale petrolului au crescut pentru prima dată în cinci zile și cel mai mult într-o singură zi de la jumătatea lunii noiembrie.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Oprirea completă a producției la câmpul petrolier Sharara, din Libia, stat membru al OPEC, de 300.000 de barili pe zi, a fost determinată de unele acțiuni de protest.

”Închiderea Sharara se adaugă cu siguranță la creșterea prețurilor, în special pentru Brent”, a spus Viktor Katona, de la firma de analiză energetică Kpler, care a evaluat că întreruperea este probabil de scurtă durată.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI