Close sidebar
Close sidebar

Ce salarii au șoferii de autobuz de la STB

Greva șoferilor de la Societatea de Transport Public București (STB), care a paralizat joi traficul din Capitală și a creat o aglomerație uriașă în stațiile de metrou, a fost declanșată de nemulțumirile salariale ale angajaților STB. Ce salarii au, de fapt, șoferii de autobuz, tramvai și troilebuz din Capitală?

Sorin Negru,

Majoritatea șoferilor de autobuz au încasat în decembrie între 4.500 și 5.500 de lei net, plus tichete de masă de 450 lei și eventual prime.

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sindicaliștii de la STB solicită încheierea unui nou contract colectiv de muncă, în cadrul căruia să fie prevăzută o creștere salarială de minim 10 procente pentru angajații societății. Vasile Petrariu, liderul de sindicat al STB, a spus cât câștigă șoferii de autobuz din Capitală, dar datele nu corespund cu totul celor prezentate de presă.

Citeste si: Grevă în transporturile din Capitală- Haos în trafic

Care e salariul net al unui șofer de autobuz

" Salariul unui conducător de vehicule este în jur de 4200 de lei. În condiţiile în care el lucrează sâmbetele, duminicile, sărbători legale, ore suplimentare, el nu ia mai mult de 3000-3500 net. Asta înseamnă, cu 40%, în jur de 5000-6000 de lei brut. Dacă ăsta este un salariu foarte mare, în condiţiile în care omul ăla nu are liber, se scoală la 3.00 dimineaţa şi ajunge acasă la 3.00-4.00 după amiază, atunci înseamnă că aşa o fi", a declarat, joi, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu, într-o conferinţă de presă.

Citeste si: Grevă STB 20 ianuarie 2022. Angajații protestează. Traficul din București, paralizat. Primarul Nicușor Dan intervine

Liderul de sindicat a vorbit și despre salariile care se plătesc în Societatea de Transport Public București-Ilfov (TPBI). În timp ce la STB, un șef de serviciu ar avea 7.000 lei pe lună, în cealaltă socitatea salariul ar trece de 10.000 lei.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

"Salariile la TPBI (minimul de salarizare)- eu vă spun nişte informaţii de acum doi ani- sunt 5000 de lei. Un director general de la TPBI avea până la maxim 30.000 de lei.

Un şef de serviciu la STB S.A are maximum 7000 de lei salariul, iar la TPBI are peste 10.000 de lei. Un şef de birou, de asemenea, are, aici, în jur de 6000 de lei. Acolo, are până în 10.000 de lei. De ce? Noi suntem prestatori şi ei sunt cei care ne coordonează şi ei au salariile triple faţă de noi. Mai mult, media veniturilor brute recunoscute de cei de acolo este peste 9600 de lei", a mai spus Vasile Petrariu.

Citeste si: Grevă STB 20 ianuarie 2022. Mai multe vehicule sunt blocate în depouri şi autobaze. Anunțul șefului RATB

Salarii nete de până la 8.000 lei pentru unii șoferi STB

Potrivit datelor obținute de HotNews.ro, în luna decembrie 2021, un șofer de autobuz a câștigat între 2.694 lei și 7.801 lei net, în funcție de câte ore a lucrat, de sporuri de noapte, de ore suplimentare.

Majoritatea au încasat însă între 4.500 și 5.500 de lei. La salariul net s-au adăugat prime și/sau sporuri. Un șofer de troleibuz câștigă între 3.152 lei și 8.065 de lei. Media este de 5.570 lei net, iar majoritatea salariilor sunt între 5.000 și 6.000 lei.

Un vatman câștigă între 2650 și 7.767 lei. Media este 5.300 de lei, iar majoritatea salariilor sunt între 5.000 și 6.000 lei. Se adaugă și tichete de masă, care pot ajunge până la 440 de lei pe lună. Aceste date nu includ primele.

Sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au întrerupt lucrul joi dimineaţa, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze.

Sindicatul din STB nu își asumă declanșarea grevei 

Acţiunea de protest a angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti (STB) reprezintă o oprire voluntară a lucrului realizată de angajaţi şi nu o grevă organizată de sindicat, a declarat Vasile Petrariu. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

"Nu vorbim despre o grevă, ştim şi noi ce înseamnă declanşarea unui conflict colectiv de muncă, care să ducă la o grevă generală, vorbim de o oprire voluntară a lucrului, pentru că cei peste 1.000 de salariaţi care au fost ieri (miercuri n.r.) la sediul central au atenţionat şi au spus că ei sunt decişi să meargă până la capăt. Ce înseamnă acest lucru: demisia directorului general", a afirmat Vasile Petrariu.

Liderul sindicatului din STB a susţinut că a aflat în această dimineaţă că angajaţii din STB vor opri activitatea. "În final, trebuie să înţelegem că oamenii sunt cei care hotărăsc. Sindicatul nu a declanşat un conflict colectiv de muncă. Nu vorbim de o grevă, ca să fie foarte clar. Nu sindicatul a organizat, ci oamenii vor decide. Este foarte important, pentru că toate speculaţiile care se fac se duc în această zonă- 'sindicatul a organizat grevă'. Nu, sindicatul n-a organizat nicio grevă...Eu azi la ora 4:00 am venit la serviciu pentru că am fost anunţat că angajaţii nu ies pe traseu", a menţionat Vasile Petrariu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI