Close sidebar
Close sidebar

Ce se întâmplă în organism atunci când nu faci mișcare

Lipsa activității fizice poate avea numeroase efecte negative asupra organismului, afectând diverse sisteme și funcții. Dacă nu faci mișcare și preferi, mai degrabă, un stil de viață sedentar, s-ar putea să constați că starea ta generală de bine se va degrada treptat. Desigur, și aspectul tău fizic va suferi schimbări, iar luarea în greutate este doar una dintre cauzele sedentarismului.

Redactia Stirile Kanal D,

Femeie în timpul exercițiilor de încălzire musculară

[Sursa foto: Unsplash]

DISTRIBUIE
acest articol

Să vedem, așadar, ce modificări se petrec în organism atunci când nu faci mișcare pentru perioade îndelungate sau atunci când te regăsești într-un repaus prelungit și cum îți poate fi afectată sănătatea și starea de bine.

Slăbirea sistemului cardiovascular

Lipsa exercițiilor poate contribui la scăderea rezistenței cardiovasculare, creșterea tensiunii arteriale și a riscului de boli de inimă. Cu toții auzim că este bine să facem mișcare dacă ne dorim o inimă sănătoasă și o viață lipsită de griji. Ei bine, sedentarismul va duce în timp la probleme de tensiune și la alte afecțiuni de sănătate asociate, precum și la degradarea stilului de viață uzual.

Creșterea în greutate

Activitatea fizică ajută la arderea caloriilor și menținerea greutății corporale. Lipsa mișcării poate duce la acumularea de grăsime și de kilograme în plus. Aspectul estetic nu este principala îngrijorare în acest context. O greutate peste limitele normale poate cauza apariția afecțiunilor de sănătate diverse și îți poate influența în mod negativ stilul de viață.

Citește și: Gestul emoțioat al unui tată pentru a salva viața fiului său! Micuțul de 4 ani era pe cale să se înece în iazul înghețat

Încetinirea metabolismului

Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Exercițiile stimulează metabolismul, ajutând organismul să ardă mai eficient caloriile. Inactivitatea poate duce la încetinirea acestui proces natural. De suferit va avea întregul organism, pentru că va fi privat de o bună digestie și absorbție de substanțe nutritive. În plus, sistemul imunitar va fi unul scăzut și tu vei fi predispus la diverse afecțiuni de sănătate.

Pierderea masei musculare

Fără exerciții, mușchii pot să se atrofieze, așa cum aflăm și de pe cdc.gov, ceea ce poate duce la slăbiciune și pierderea forței.

În plus, te vei recupera mai greu în caz de infecții sau alte afecțiuni precum răcelile sezoniere.

Risc crescut de diabet

Activitatea fizică regulată ajută la menținerea nivelurilor normale de zahăr în sânge. Lipsa mișcării poate contribui la rezistența la insulină și creșterea riscului de diabet zaharat.

Probleme articulare

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Exercițiile fizice contribuie la menținerea sănătății articulațiilor. Repausul prelungit poate duce la rigiditate și disconfort în articulații. De aici și până la apariția durerilor persistente și acute nu este decât un mic pas.

Citește și: Gestul emoțioat al unui tată pentru a salva viața fiului său! Micuțul de 4 ani era pe cale să se înece în iazul înghețat

Stări de anxietate și depresie

Activitatea fizică este asociată cu eliberarea de endorfine, substanțe chimice care contribuie la bunăstarea mentală. Lipsa mișcării poate crește riscul de anxietate și depresie și genera insomnii sau acutizarea stresului zilnic.

După cum vezi, este important să fii adeptul unui stil de viață activ pentru a menține sănătatea generală a organismului și un psihic puternic, cu un mindset pozitiv. Evită perioadele de repaus prelungit și fă mișcare în fiecare zi. Nu uita, ruperile de ritm și activitățile fizice intense, de scurtă durată, vor ajuta organismul să-și mențină prospețimea și vitalitatea. Desigur, la nevoie, consultă un medic specialist înainte de a începe un program de exerciții, în special dacă ai anumite afecțiuni de sănătate.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI