Preparatele traditionale, precum sarmalele, carnatii, toba, piftia, cozonacul si alte bunatati pregatite pentru masa festiva de Craciun, sunt gustoase, dar greu de digerat, motiv pentru care ele nu trebuie consumate in cantitati mari. Chiar si persoanele sanatoase pot avea de suferit, insa cele care au deja anumite boli vor fi cu siguranta afectate.

Afumatura si muraturile irita stomacul

Majoritatea preparatelor traditionale sunt condimentate si prajite, motiv pentru care pot fi daunatoare stomacului.

"Grasimea se descompune la prajit si devine iritanta pentru stomac iar 15% dintre romani sufera de ulcer", explica dr. Laurentiu Luca, directorul Clinicii PULS. De asemenea, afumaturile, alcoolul, tutunul, muraturile si condimentele sunt contraindicate persoanelor care sufera de ulcer sau gastrita pentru ca irita stomacul. Nici hipertensivii nu au voie  sa nu manince foarte sarat, afumaturi sau conserve. "in general, toate preparatele traditionale trebuie consumate cu masura altfel pot declansa crize de gastrita sau ulcer. De asemenea, daca mancati cantitati mari de sarmale, toba, carnati sau alte preparatetraditionale puteti vea arsuri stomcale, regurgitatii acid sau stari de greata", spune dr. Luca.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Abuzul de carne te imbolnaveste

in perioada sarbatorilor, multe persoane fac abuz de carne, in special de porc si, cel mai adesea, tocata, fapt ce afecteaza. globulele alb din sange. De aceea este ideal ca astfel de preparate sa fie asocite cu muraturi si sa nu fie consumate niciodata la micul dejun pentru ca, dimineata, lipidele sunt toxice pentru organism. in plus, digestia alimentelor preparate din carne grasa si/sau tocata dureaza mult, chiar trei-patru ore, fapt ce va creeaza disconfort.

La ce ai "unda verde"

- lapte
- fainoase
- supe
- mamaliga
- gratar de vita sau pui
- peste
- oua fierte moi


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si