Cea mai lungă zi din 2022: Pe ce dată este Solstiţiul de vară? Tradiţii şi obiceiuri pentru acestă zi
Solstițiul de vară 2022 reprezintă momentul când are loc cea mai lungă zi din an. Iată pe ce dată pică și care sunt tradițiile și obiceiurile din această zi!
Cea mai lungă zi din 2022 are loc cu ocazia Solstițiului de vară. Este momentul când Soarele atinge cea mai înaltă poziție și rămâne pe cer pentru cea mai lungă perioadă de timp.
În acest an, Solstițiul de vară are loc pe data de 21 iunie 2022. Soarele se va afla la cea mai mare înălțime, mai exact la culminația de 67° 52' deasupra orizontului, soarele va lumina pentru mai bine de jumătate de zi.
Astfel, lumina astrului se va afla pe cer pentru o durată de aproximativ 15 ore și 32 de minute, iar noaptea nu va avea decât 8 ore și 28 de minute de întuneric.
Durata pentru care soarele luminează diferă în funcție de punctul de pe planetă în care ne aflăm, coordonatele longitudinale fiind diferite în funcție de localizare. Astfel, la Odessa în Ucraina soarele va lumina pentru 15 ore și 49 de minute, la Moscova, Rusia, pentru 17 ore și 33 de minute, iar la Vortuka, tot în Rusia, lumina de pe cer va rămâne în dreptul orizontului pentru aproape o lună și jumătate, de la 30 mai până în
Solstițiul de vară 2022 vine și cu o serie de tradiții și obiceiuri la români.Solstițiul de vară este apropiat si legat de sărbătoarea Sânzienelor, de pe 24 iunie.
Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene și silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum și însușiri de leac florilor, belșug în câmpii și fertilitate animalelor.
Coronițele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nuntă în vară, dacă erau găsite dimineața acoperite de rouă.
Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.
Această zi este totodată și un prilej de găsire și folosire a apei magice.
Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia și un ritual de renaștere. În unele regiuni, spălatul cu rouă adunată în ajunul solstițiului reprezenta o practică magică de frumusețe, iar în altele, îmbăierea în apă cu ierburi din noaptea solstițiului reprezenta o cură de refacere a sănătății și vigorii.
În vechime, solstițiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole.
De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunți.