Close sidebar
Close sidebar

Cel mai luminos obiect din spațiul cosmic, descoperit de astronomi

A fost descoperit cel mai luminos obiect din spațiul cosmic: este vorba de un quasar care își extrage energia dintr-o uriașă gaură neagră.

Sorin Negru,

A fost descoperit cel mai luminos obiect din spațiul cosmic


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cel mai luminos obiect detectat vreodată în spațiul cosmic se află în Universul îndepărtat, spun astronomii care au publicat un articol în jurnalul Nature Astronomy.

Citește și: Descoperire incredibilă: timpul trece de cinci ori mai lent în acest punct din spațiu

Potrivit sursei citate, nucleul strălucitor al unei galaxii care este alimentat de o gaură neagră gigantesca de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui nostru.

Cunoscută sub numele de J0529-4351, puterea obiectului a fost confirmată în observațiile efectuate cu telecopul Very Large Telescope din Chile.

Oamenii de știință spun că această gaură neagră are un apetit vorace, consumând masa echivalentă cu Soarele nostru în fiecare zi.

Gaura neagră din spatele celui mai luminos obiect

Un quasar de 500 de trilioane de ori mai strălucitor decât soarele a luat titlul de cel mai strălucitor obiect cunoscut din univers, potrivit News Scientist.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Se pare că acest obiect este alimentat de o gaură neagră supermasivă care devorează o cantitate de masă de dimensiunea soarelui în fiecare zi.

Potrivit BBC, J0529-4351 a fost de fapt înregistrat în date cu mulți ani în urmă, dar adevărata sa glorie abia acum a fost recunoscută.

"Este o surpriză că a rămas necunoscut până astăzi, când știm deja despre un milion de quasari mai puțin impresionanți. Ne-a privit în față până acum", a spus Christopher Onken, unul dintre astronomii de la Universitatea Națională din Australia..

Termenul quasar este folosit pentru a descrie o galaxie cu un nucleu foarte activ și energetic. Gaura neagră din centrul unei astfel de galaxii și trage materia spre sine într-un ritm rapid.

Pe măsură ce acest material este accelerat în jurul găurii, el este rupt și emite o cantitate uriașă de lumină, atât de are încât până și un obiect atât de îndepărtat ca J0529-4351 este încă vizibil pentru noi.

Emisia acestui quasar a durat 12 miliarde de ani pentru a ajunge la detectoarele din Chile.
Oamenii de știință implicați spun că energia emisă și lumina provin dintr-un disc fierbinte care măsoară șapte ani lumină în diametru, probabil cel mai mare din universul cunoscut.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI