In articol:
- Studiile la New York i-au schimbat perspectiva
- A dezvoltat afacerea Uber în China
- Avere din vânzarea țigărilor electronice
- Cum a pierdut compania lui Kate Wang 16 miliarde de dolari în două zile
Kate Wang, femeie de afaceri din China în vârstă de 39 de ani, este una dintre cele 57 de persoane care au intrat brusc în topul miliardarilor din China, potrivit topului Forbes.
Averea lui Kate Wang a urcat peste noapte la suma de 9,1 miliarde de dolari, după listarea pe bursă, în condițiile în care chinezoaica deține 20% din pachetul de acțiuni al firmei producătoare de țigări electronice RLX.
Studiile la New York i-au schimbat perspectiva
Kate Wang a copilărit și a mers la facultate în orașul Xi’an din centrul Chinei, cunoscut pentru statuetele-războinici de teracotă. Într-un interviu acordat Forbes, ea povestește că a avut o viață liniștită petrecută citind cărți, de la manuale financiare până la The Art of Loving sau cărți ale filosofului Erich Fromm.
După ce a obținut o diplomă în finanțe la Universitatea Xi’an Jiaotong, în 2005, s-a angajat ca stagiar în management la gigantul Procter & Gamble din sudul metropolei Guangzhou.
Kate Wang a petrecut trei ani ca manager de proiect în sectorul frumuseții și îngrijirii personale înainte de a se muta la Hong Kong, unde a înființat o mică firmă de investiții. Nu a rămas acolo mult timp: în 2011, se afla la New York, urmând un MBA la Columbia Business School.
„Am fost copleșită de oportunități”, își amintește ea. "A fost atât de diferit de Xi'an, care avea un ritm foarte lent.
Citeste si: VIDEO- Haos în piețe și magazine: Aglomerație mare la cumpărături
A dezvoltat afacerea Uber în China
Următorul job pentru Kate Wang a fost un post de un an la firma de consultanță Bain & Co. din Beijing. Apoi a urmat o perioadă de patru ani la Uber China și la serviciul chinez Didi Chuxing, care a fuzionat cu Uber în 2016.
Una dintre sarcinile ei de atunci era aceea de a ajuta la lansarea Uber în Hangzhou, un oraș cu 10 milioane de oameni la sud din Shanghai, unde partajarea călătoriei era încă neobișnuită.
„Uber era acolo, dar oamenii nu știau. Șoferii nu erau interesați să devină partenerii noștri, așa că în fiecare zi îmi făceam noi planuri cum să comunic cu ei ”, spune ea. „Jobul la Uber m-a făcut să lucrez ca antreprenor și să depășesc provocările pe care angajații în mod normal nu le întâlnesc”, a mai spus chinezoaica.
Avere din vânzarea țigărilor electronice
Până în 2017, țigările electronice erau o raritate în China, unde mai puțin de 0,5% din cei peste 300 de milioane de fumători din țară foloseau vapori la vremea respectivă. A fost momentul în care Kate Wang a sesizat oportunitatea de a dezvolta o afacere în domeniu, la Beijing.
Wang a început să recruteze cinci dintre foștii ei colegii ei pentru a se alătura ei la noua sa afacere, lansată în ianuarie 2018. Toți cei care i s-au alăturat la fondarea RLX s-au îmbogățit și au intrat în topul milionarilor sau chiar al miliardarilor.
Pentru a-și finanța afacerea au apelat inițial la crowdfunding pe site-ul de comerț electronic JD.com, înainte de a strânge aproximativ 6 milioane de dolari ca finanțare inițială de la IDG Capital și firma Beijing VC Source Code Capital, în iunie 2018.
Compania a angajat tineri absolvenți care au realizat diverse start-upuri tehnologice, aprovizionând piese pentru dispozitivele de vaporizare de la parteneri, inclusiv Smoore, cel mai mare producător mondial de dispozitive de smoking electronic condus de miliardarul Chen Zhiping.
Citeste si: Donald Trump a vorbit despre un vaccin împotriva covid-19. Oficialul vrea să-l denumească „Trumpcine”
Cum a pierdut compania lui Kate Wang 16 miliarde de dolari în două zile
Într-un interval de doar 55 de ore începând în dimineața zilei de 22 martie, acțiunile companiei chineze RLX Technology s-au prăbușit cu 54%, pierzând peste 16 miliarde de dolari din plafonul de piață al startup-ului.
Scăderea a continuat pe parcursul săptămânii respective, pe măsură ce investitorii au reacționat în fața unei potențiale represiuni din partea industriei de reglementare a tutunului din China și a anunțului Comisiei pentru valori mobiliare și securitate, conform căreia ar începe să se aplice o lege care să impună companiilor listate chineze să furnizeze audituri la zi.
A fost doar o altă întorsătură în istoria zbuciumată a unei companii care a crescut din nimic pentru a deveni cel mai mare brand de țigări electronice din China în ultimii trei ani. Cu doar două luni înainte, a strâns 1,4 miliarde de dolari într-o ofertă de tranzacționare la bursa din New York, care a dus patru dintre cofondatorii săi în rândurile celor mai bogați oameni din lume.