Ciorbă de urzici. Vă prezentăm beneficiile pe care le au urzicile pentru sănătatea noastră, precum și o rețetă de ciorbă de urzici care ține medicul la distanță.

Bogate în aminoacizi, vitamine şi microelemente, urzicile sunt un aliment binevenit primăvara, când apar, fragede, la suprafaţa solului. Pe lângă faptul că sunt o sursă proaspătă de vitamine, urzicile au şi alte beneficii pentru sănătate

Ele au proprietăţi antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulatoare, regenerante, diuretice, de detoxifiere, purifică limfa şi îmbunătăţesc procesele de metabolism.

Ciorbă de urzici. Rețetă delicioasă

Iată cum să prepari o delicioasă ciorbă de urzici, o minune a primăverii, plină de vitalitate şi sănătate.

Citeste si: Multă lume nu știe, însă spanacul are și contraindicații. Cine nu are voie să îl consume?

Ingrediente:

• 0,5 kg urzici

• 1 ceapă

• 1 căpăţână mică de usturoi

• 1 lingură orez

• 200 ml iaurt (fără, dacă e post)

• 1 litru borş

• leuştean, piper, sare

• 1 linguriţă de hrean ras

• 1 ou

Ciorba de urzici beneficii
Ciorba de urzici beneficii

Citeste si: Adevărul despre prunele uscate! Mai mănânci?

Ciorbă de urzici. Modul de preparare:

• Se spală bine urzicile, se îndepărtează tulpinele mai groase, se opăresc, se toacă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

• Se taie ceapa mărunt

• Se pune totul la fiert în 2 l apă clocotitã

• Se toacă usturoiul

• Dupã 30 minute se adaugă orezul

• Se bate iaurtul cu ou, zeama din ciorbă şi usturoi pisat

• După ce orezul a fiert un sfert de oră, se pune borşul cu hrean

• Se toacă leuşteanul

• Dacă a fiert şi borşul 5 minute, se drege ciorba cu iaurtul bătut, câteva clocote, se ia de pe foc

• Se presară leuştean

Ciorba de urzici beneficii
Ciorba de urzici beneficii

Citeste si: Gogoși umplute cu gem sau dulceață. Rețeta simplă și delicioasă

Ciorbă de urzici. Beneficiile urzicilor

Urzica este, simultan, atât un aliment, cât și un medicament, iar primăvara poate fi gasită pretutindeni.

Pe lângă faptul că există o sumedenie de mâncăruri pe care le poți găti cu urzici, această plantă-minune îți va veni în ajutor și în cazul în care îți dorești să slăbești câteva kilograme.

Un motiv pentru care urzica este atât de benefică sănătății tale este acela că aceasta este ticsită cu nutrienţi valoroşi. Urzicile absorb din pământ substanțele nutritive și le depozitează, acestea fiind vitale pentru o viață sănătoasă.

Citeste si: Supă de găluște. De ce se întăresc găluștele de griș? Greșeala pe care trebuie să o eviți!

Aminoacizi, minerale (crom, bor, fier, zinc, siliciu s.a.), chiar și vitamine (caroten, lecitină, vitaminele B, C, K), pe toate le gasești în urzică și îți pot alina durerile provocate de artrită, dar si problemele sistemului digestiv, nervos ori urinar, conform eva.ro.

Ciorbă de urzici. Urzica îți sare în ajutor în situațiile de hipertensiune

Sucul de urzică este remediul perfect pentru reglarea tensiunii arteriale, dar și pentru a-ți proteja vasele de sânge împotriva aterosclerozei. Prepară sucul de urzică din frunze proaspăt culese și apă, mixându-le în blender.

Tratează-ți afecțiunile reumatice

Datorită efectelor antiinflamatorii articulare ale urzicii, este indicat sa bei timp de o lună o cană de ceai de urzici de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pentru a pregăti acest ceai, opărește o linguriţă de urzică uscată în 250 ml de apă.

Citeste si: Ciorba de burtă falsă. O rețetă incredibilă! Din ce se prepară. E delicioasă!

Ciorbă de urzici.  Dacă ai diabet, este recomandat să bei un ceai de rădăcină de urzici

Ceaiul de rădăcină de urzică ajută la reglarea glicemiei. Rădăcina mărunțită a urzicii se pune în apă înainte să te culci şi se lasă până dimineață. A doua zi, lasă infuzia să fiarbă timp de 5 minute și seveşte ceaiul după alte 10 minute.

Ciorbă de urzici.  Urzica tratează alergiile și astmul

Dacă suferi de astm sau de diverse alergii, profită de proprietățile imunoreglatoare ale sucului de urzică, bând zilnic două pahare înainte de masă timp de o lună de zile.

Urzicile au grijă de tractul tău urinar

Urzica îmbunătățeşte capacitatea rinichilor de a excreta acid uric, tonifiindu-i și ajutându-i să reziste împotriva infecțiilor.

Această plantă are proprietăți diuretice, eliberând astfel toxinele prin urinare. Chiar și persoanele care suferă de pietre la rinichi au de câștigat dacă aleg să consume urzici.

Ciorba de urzici beneficii
Ciorba de urzici beneficii

Citeste si: Piure de cartofi cu spanac. Cea mai bună garnitură a primăverii

Ciorbă de urzici.  Urzicile conţin cantităţi mari de acid folic, vitamina A, K, calciu, magneziu şi kaliu

Potrivit centrului de medicină naturistă de la Universitatea Bastyr, din Washington, urzica este un aliment nutritiv excelent, întrucât conţine mult acid folic, vitamina A, K, calciu, magneziu şi kaliu. O ceaşcă de urzici gătite furnizează organismului 32-42% din cantitatea zilnică necesară de calciu pentru un adult. Calciul protejează dinţii şi oasele, reduce simptomele sindromului premenstrual, previne durerile de cap, stările depresive şi meteorismul.

Urzicile sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina A şi K. O singură ceaşcă de urzici gătite conţine de trei ori mai multă vitamina A decât cantitatea de care are nevoie zilnic un adult.

Citeste si: Urzici. Adevărul ascuns despre această buruiană înțepătoare care se găsește în toate piețele

Vitamina A, împreună cu calciul şi vitamina D, întăreşte ţesutul dentar şi osos. Organismul are capacitatea de a depozita vitamina A, datorită caracterului ei liposolubil. Prin urmare, vitamina A pe care o ingeri din urzici nu va fi irosită.

De asemenea, urzicile sunt o sursă excelentă de vitamina K, necesară în procesul de coagulare a sângelui şi reducerea osteoporozei.

O ceaşcă de urzici (240ml) gătite conţine 369-495% din aportul zilnic recomandat de vitamina K. Ca şi vitamina A, organismul poate depozita vitamina K, pentru a fi utilizată ulterior.

Urzicile au efect puternic antioxidant

Un studiu efectuat în 2004 a determinat că mai mulţi compuşi fenolici din urzici au efect antioxidant puternic, acţiune antimicrobiană şi antiulceroasă.

Citeste si: Ce este, de fapt, UNTIȘORUL! Multă lume consumă această plantă verde fără să știe că este TOXICĂ

Substanţele antioxidante din urzici manifestă, inclusiv, acţiune antiaterosclerotică, antiinflamatoare, regenerantă.

Ciorbă de urzici. Urzicile au efect antialergic

Proprietățile lor antihistaminice ajută la suprimarea reacțiilor alergice din organism, a strănutului și mâncărimii. În plus, urzica manifestă efect decongestionant la nivelul căilor respiratorii.

Ciorbă de urzici. Cum te ajută urzicile în obezitate

Urzicile sunt antioxidante, diuretice, purificatoare. Expertul în nutriţie, Gillian McKeith, susține că ceaiul de urzici trebuie să se regăsească într-o dietă de slăbire.

În articolul ,,Urzicile, dincolo de înțepătură”, naturopatul Terri Willard afirmă că urzicile contribuie la purificarea sistemului limfatic şi curăţarea rinichilor de resturi metabolice, motiv pentru care acestea sunt binevenite în tratarea diabetului și a obezităţii. Eliminarea toxinelor acumulate în țesutul muscular și cel limfatic permite corpului să funcționeze eficient.

Citeste si: Țuspaisul de urzici. Rețeta veche pe care românii au uitat-o. Iată cât de simplu se prepară

Gillian McKeith susţine că ,,ceaiul de urzică este un stimulator al metabolismului şi un supresor natural al foamei’’.

Chiar dacă urzicile nu pot substitui eficiența exercițiilor fizice practicate la sală, pentru a da jos kilogramele în plus, este bine să incluzi urzicile în meniu, ca parte a unei diete sănătoase.

Ciorbă de urzici. Sfaturi privind consumul de urzici!

• Frunzele de urzică trebuie opărite sau fierte înainte de a fi consumate, pentru a neutraliza acizii înţepători de pe suprafaţa frunzelor;

• Cea mai potrivită pentru consum este salata din urzici, cu ados de ulei de floarea soarelui sau măsline, pentru că, astfel, se păstrează o bună parte din vitamine şi se asimilează eficient vitamina A şi K din urzică;

Citeste si: Urzici contraindicații. Avertismentul medicilor: NU mai mâncați urzici dacă suferiți de această boală!

• Pentru a prepara un ceai de urzică foloseşte o lingură de frunze proaspete ori uscate la 250 ml de apă fierbinte şi lasă timp de 10 minute la infuzat;

• Dacă administrezi medicamente cu efect diuretic, consultă medicul înainte să incluzi urzicile în dietă, deoarece urzicile, au și ele, acţiune diuretică și pot conduce la deshidratare;

Citeste si: Urzici botezate in lapte. Cum se pregateste reteta delicioasa de mancare de urzici

• Persoanele care iau în mod regulat medicamente cu efect anticoagulant, dar şi gravidele, ar fi bine să evite consumul unor cantități mari de urzici, deoarece acestea pot creşte riscul de formare a trombilor în vasele de sânge şi stimulare a contracţiilor uterului.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si