Guinjoan este autorul unui catalog de peste 100 de lucrări de muzică de cameră şi simfonică. Vestea morţii lui Joan Guinjoan a fost dată de Departamentul de Cultură din Catalonia printr-un mesaj publicat pe Twitter.

Compozitorul şi pianistul spaniol Joan Guinjoan a murit

Născut pe 28 noiembrie 1931, în Riudoms (Tarragona), Guinjoan este considerat de critica de specialitate creator al unor mari forme abstracte şi expresive în muzica simfonică.

A primit numeroase distincţii, între care premiul Reina Sofía pentru compoziţie, şi a fost laureat al Premios Nacionales de Música, scriu cei de la News. 

A fost recompensat cu Medalia de Aur pentru merite în Arte Frumoase, Crucea Sant Jordi şi a primit tilul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Rovira i Virgili din Tarragona.

Compozitorul şi pianistul spaniol Joan Guinjoan a murit

A studiat compoziţia şi orchestraţia la Conservatorul Liceu din Barcelona, cu maestrul Cristóbal Taltavull, şi pianul, la Paris, cu profesorul Gerard Gentil. A învăţat să dirijeze cu Pierre Wissmer.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

După ce între anii 1957- 1960 a fost pianist, susţinând concerte în Spania, Franţa şi Germania, din 1964 s-a dedicat complet compoziţiei.

Repertoriul lui este o sinteză de limbaje coodonate de un stil personal în care ritmul şi timbrul determină originea sa mediteraneană, scrie La Vanguardia.

Compozitorul şi pianistul spaniol Joan Guinjoan a murit

Între creaţiile lui se numără şi opera „Gaudí”, despre celebrul arhitect catalan, cu un libret semnat de Josep María Carandell, compusă pentru Olumpiada Culturală de la Barcelona.

sursa foto: News 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si