Close sidebar
Close sidebar

Conducerea Senatului discuta luni cererea de incuviintare a urmarii penale in cazul lui Gabriel Oprea

Cererea DNA, formulata de procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, privind încuviintarea urmaririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa în cazul politistului Bogdan Gigina, va intra luni în dezbaterea conducerii Senatului, care va trimite dosarul la comisia juridica, pentru elaborarea unui raport ce urmeaza sa fie votat în plen.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Potrivit articolului 150 din Regulamentul Senatului, forul legislativ are dreptul sa ceara doar urmarirea penala a senatorilor care sunt sau au fost membri ai Guvernului, informeaza News.ro.

Votul este secret si se exprima prin bile. Hotararea prin care Senatul cere sau nu cere urmarirea penala se publica în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat joi procurorului general sa trimita Senatului cerere pentru începerea urmaririi penale fata de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa în cazul mortii politistului Bogdan Gigina.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea va ajunge astfel pentru a treia oara la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitari DNA de urmarire penala, de data aceasta pentru ucidere din culpa, dupa ce, în februarie, Senatul a aprobat doua cereri de urmarire penala pentru abuz în serviciu, în cazul limuzinei DIPI si în cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

În ultimele doua cazuri, fostul ministru de Interne si vicepremier nu a avut sorti de izbanda în fata senatorilor. Pe 3 februarie 2016, Senatul a aprobat urmarirea sa penala în dosarul coloanei oficiale, fiind acuzat ca a facut abuz de prevederile legii în acest caz.

Potrivit procurorilor, în perioada în care a fost ministru de Interne, Oprea a fost însotit de echipaje ale Politiei Rutiere "în cvasitotalitatea deplasarilor", incluzand deplasarile zilnice la sediul ministerului si cele saptamanale

la sedintele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant si cand mergea acasa.

Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era însotit de echipaje ale Politiei Rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie- 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasari cu coloana oficiala, în timp ce premierul a avut 814 deplasari, iar presedintele a avut 580 de deplasari.

Cererea a fost atunci aprobata cu 102 voturi "pentru", 30 voturi "împotriva", iar un vot a fost anulat.

Doua saptamani mai tarziu, DNA a cerut urmarirea penala a lui Gabriel Oprea într-un alt dosar, acuzatiile fiind de abuz în serviciu legat de cumpararea de catre DIPI a unui Audi A8 pentru protectia demnitarilor, cu bani care erau destinati doar pentru achizitii necesare în cazuri de combatere a coruptiei, masina pe care ulterior a folosit-o doar fostul ministru al Internelor.

Senatul a aprobat atunci solicitarea DNA cu 71 de voturi ”pentru”, 52 de voturi ”impotriva”, iar un vot a fost anulat.

Acum, Gabriel Oprea ajunge în fata senatorilor dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a solicitat începerea urmaririi penale fata de fostul vicepremier pentru ucidere din culpa în cazul mortii politistului Bogdan Gigina.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI