In articol:
- Cum a ajustat Guvernul deficitul bugetar "din pix" pentru a majora salariile la stat
- Ce spune Consiliul Fiscal despre cei 2,8 miliarde lei dați în plus bugetarilor
- Ce semnale de alarmă trage Consiliul Fiscal
- Banii europeni, singura speranță pentru bugetul României
Citeste si: Guvernul aprobă joi rectificarea bugetară. Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă (VIDEO)
Instituția condusă de Daniel Dăianu spune că "nivelul foarte jos al veniturilor fiscale și bugetare este inacceptabil în raport cu nevoile actuale și viitoare ale României".
Citeste si: Salariile bugetarilor cresc de la 1 septembrie
"Este nevoie de o utilizare cât mai chibzuită a banului public, de o restructurare a aparatului administrativ, de creșterea eficienței cheltuielilor bugetare", atrage atenția Consiliul Fiscal.
Cum a ajustat Guvernul deficitul bugetar "din pix" pentru a majora salariile la stat
Proiectul primei rectificări bugetare prevede o majorare nominală substanțială – fără precedent în istoria rectificărilor evaluate de Consiliul Fiscal din 2010 până în prezent – atât a veniturilor (+31,7 mld. lei, reprezentând +7,2%), cât și a cheltuielilor bugetare totale +34,9 mld. lei, reprezentând +6,8%).
În aceste condiții, deficitul bugetar consolidat va fi cu 3,2 mld. lei peste ținta inițială, arată Consiliul fiscal.
Banii suplimentari pe care se bazează guvernul vin din inflația galopantă și din încasările suplimentare din suprataxarea producătorilor de energie electrică și gaze naturale- adică tot din buzunarul populației.
Consiliul Fiscal apreciază ca deficitul bugetar plauzibil de a fi atins s-ar situa la cca 7% din PIB (față de 5,84% din PIB în proiecția bugetară rectificată).
Instituția își bazează prognoza de deficit pe modificările operate de proiectul de rectificare bugetară la nivelul principalelor agregate de venituri și cheltuieli.
Ce spune Consiliul Fiscal despre cei 2,8 miliarde lei dați în plus bugetarilor
Pe partea de cheltuieli bugetare, "are loc o majorare de proporții", atrage atenția Cosniliul Fiscal, comparativ cu parametrii aprobați prin proiectul de buget la încep de an.
Consiliul Fiscal remarcă o majorare a cheltuielilor de personal cu 2,8 mld. lei în proiectul de rectificare bugetară.
Din această sumă, 1,6 mld. lei reprezintă suplimentarea cheltuielilor de personal ale bugetului de stat, în principal pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești și acte administrative, respectiv pentru acordarea majorărilor salariale din învățământ.
În schimb, 1,2 mld. lei reprezintă suplimentarea cheltuielilor de personal ale bugetului general centralizat al unităților administrativ-teritoriale.
"Având în vedere faptul că majorarea anvelopei cheltuielilor de personal nu este neglijabilă, este necesar un control strict al acestora, încadrarea în plafonul asumat în proiectul de rectificare comportând riscuri", se spune în raportul CF.
Ce semnale de alarmă trage Consiliul Fiscal
Readăm mai jos căteva dintre concluziile transmise Guvernului de Consiliul Fiscal, instituția condusă de economistul Daniel Dăianu:
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
- Execuția bugetară din acest an se desfășoară sub auspicii extrem de nefavorabile în economia europeană, cu implicații majore asupra economiei românești. Este vorba de criza energetică, dereglarea lanțurilor de producție și aprovizionare, inflația înaltă cvasi-generalizată, efecte exacerbate ale schimbărilor climatice, pandemia și, nu în cele din urmă, războiul din Ucraina
- Aceste evenimente și fenomene formează o combinație de șocuri adverse care pune o presiune extraordinară pe economiile statelor membre ale UE, pe bugetele publice, lovește cumplit traiul oamenilor
- Inflația, ce a crescut la niveluri nemaiîntâlnite de mulți ani, amputează drastic puterea de cumpărare și rezervele de economisire ale cetățenilor. Inflație înaltă, chiar dacă în scădere, este prognozată și pentru 2023
- Privind acest tablou economic, există indicatori care par să arate că în cea de-a doua parte a anului dinamica economiei va fi diminuată în raport cu cea anterioară.
- Pe partea de venituri bugetare Consiliul Fiscal apreciază drept probabilă manifestarea unui gol de venituri comparativ cu țintele asumate în proiectul de rectificare bugetară de circa 9 mld. lei, reprezentând circa 0,66% din PIB.
- Și pe partea de cheltuieli bugetare are loc o majorare de proporții, comparativ cu parametrii aprobați prin proiectul de buget, determinată în principal de suplimentarea cheltuielilor cu asistența socială, alte transferuri și dobânzi.
- Dacă există o subdimensionare a impactului cheltuielilor privind schema de compensare în energie, ceea ce este probabil, deficitul ar crește, inevitabil, în mod considerabil.
Banii europeni, singura speranță pentru bugetul României
După cum s-a subliniat și în alte documente ale Consiliului Fiscal, resursele europene din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) și CFM (Cadrul Financiar Multianual) reprezintă singura forță contra-ciclică ce poate contracara efectele contracționiste ale consolidării fiscale.
Absorbția într-o proporție cât mai mare a acestor resurse financiare, atât nerambursabile, cât și rambursabile, "este vitală pentru România", având în vedere starea bugetului public și vulnerabilitățile balanței externe, mediul internațional extrem de nefavorabil.
Mai multe concluzii ale Consiliului Fiscal aici