Retina este responsabila de primirea luminii care cade pe obiectul la care privim, transformand semnalul luminos in semnal neuronal, care ajunge la creier si apoi este interpretat si recunoscut. Asa identificam ce este obiectul pe care il privim. Un studiu recent arata ca grosimea retinei poate sa sugereze cat de puternic este semnalul care ajunge la creier. Persoanele cu retina mai subtire sunt de doua ori mai predispuse sa aibe performante mai scazute la nivelul creierului, in ce priveste memoria, timpul de reactie si capacitatea de a rationa, au declarat cercetatorii de la University College din Londra si Moorfields Eye Hospital.

Aceiasi subiecti au fost testati din nou, trei ani mai tarziu si s-a confirmat ca acestia au suferit un declin mental. Cercetatorii au utilizat scanere speciale care au putut sa masoare grosimea unui strat de neuroni de pe retina. 32.000 de persoane au fost obiectul studiului si au avut varste cuprinse intre 40 si 69 de ani. Si in Olanda s-a efectuat un astfel de studiu, cu rezultate similare, la care au luat parte 5.000 de persoane cu varsta medie de 69 de ani. 86 dintre acestia au dezvoltat dementa intr-un interval de 8 ani de la momentul studiului. Studiul din Olanda a avut ca si concluzie ca 44% dintre oamenii cu retina subtire avea sanse mai mari sa dezvolte dementa la batranete, fata de cei care avea grosimea retinei normala.

Profesorul Paul Foster, unul dintre initiatorii cercetarii de la Londra a declarat: "Stim acum ca trebuie sa identificam din timp semnele care duc la deteriorarea iremediabila a creierului. Speram ca se va gasi un medicament sau un sfat in ce priveste stilul de viata care sa poata opri acest lucru. Combinatia rezultatelor celor doua studii arata clar ca riscul este crescut si nu putem sa neglijam concluziile.

Fara indoiala ca exista o legatura intre schimbarile care apar la nivelul retinei si starea de sanatate mentala a oamenilor."

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Specialistii spun ca rezultatele studiului au dus la aparitia unei noi perspective in ce priveste crearea de tratamente pentru dementa si, chiar daca acum este vorba despre idei revolutionare, in timp ele vor prinde contur. Echipa de cercetatori de la UCL incerca acum sa stabileasca cu precizie care este grosimea retinei la care oamenii sa fie diagnosticati cu pre-dementa, astfel incat atat pacientul, cat si medicii sa dispuna de timp in care sa se pregateasca sa intervina in tratarea bolii.

sursa: metro.co.uk

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si