În ultima perioadă s-a întâmplat ca tot mai mulți elevi să fie ținta abuzurilor atât din partea profesorilor cât și a celorlalți copii. Părinții sunt cei care își pot ajuta copiii să iasă din acest impas. Legea din România are sancțiuni dure pentru cadrele didactice care le oferă tratamente rele elevilor. Află ce pățesc profesorii care îi jignesc, lovesc sau le fac nedreptăți elevilor.

Actualul cadru legal a fost stabilit la finalul anului 2013, când a fost modificată legea din 2004.

Atunci a fost introdusă la interdicții tratamentul degradant la care ar putea fi supuși elevii în timpul orelor de curs.

Citeste si: VIDEO| Imagini șocante cu un copil, de șapte ani, bătut de propriul tată. Bătaie cruntă sub privirile mamei

Începând cu acea dată profesorilor le este interzis să dea copiii afară din clasă, să îi trimită la colț, să îi insulte sau să îi jignească. Cei care nu respectă aceste reguli riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei pentru tratament degradant în școală.

Ce trebuie să facă un părinte atunci când fiul său este ținta unui abuz la școală

Atunci când fiul sau fiica vă anunță că este ținta unui abuz la unitatea de învățământ la care merge, trebuie să acționați de îndată. Reprezentantul legal, părintele sau chiar copilul în cauză are dreptul să se adreseze (verbal, prin email sau prin adresa scrisă) conducerii unității de învățământ și/sau inspectoratului județean al orașului de care aparține.

Anunțul va face referire la orice situație în legătură cu nerespectarea drepturilor copilului sau aplicarea de pedepse corporale ori supunerea acestuia unui tratament umilitor. Aceste rele tratemente pot veni atât din partea altor elevi cât și a cadrelor didactice.

Conform legii, celelalte cadre didactice ale unității de învățământ au obligația de a semnala cazurile de abuz, neglijare, exploatare, amenințare și orice altă formă de violență asupra copilului și de a semnala serviciul public de asistență socială sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului cu privire la astfel de cazuri.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

copil-abuz-scoala
Stop abuzului la școală.[Sursa foto: PixaBay]

Atunci când există indicii că gravitatea (în intensitate și perseverență) tratamentului degradant ori umilitor exercitat asupra copilului este de natură penală, atunci părintele/reprezentantul legal/orice altă persoană care are cunoștință de această faptă poate face plângere penală împotriva cadrului didactic respectiv.

Citeste si: Caz șocant: Un bărbat a răpit și a violat o fată de 15 ani

Infracțiunile care se regăsesc în Codul Penal

- Purtarea abuzivă – Art. 296 (C.p) (1) Întrebuințarea de expresii jignitoare față de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă. (2) Amenințarea ori lovirea sau alte violențe săvârșite în condițiile alin. (1) se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Citeste si: Primarul Iașului, Mihai Chirica, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

- Abuzul în serviciu – Art. 297. (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale

unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îngrădește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe teme de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenență politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.

Citeste si: Mamă și tată din Timișoara și-au supus copila la chinuri groaznice! Timp de șase ani au batjocorit-o

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

- Relele tratamente aplicate minorului – Art. 197: Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinți sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

- Amenințarea – Art. 206. (1) Fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăși sancțiunea prevăzută de lege pentru infracțiunea care a format obiectul amenințării.

Dacă conducerea școlii ignoră faptele care întrunesc elementele unei infracțiuni, atunci cadrele didactice se fac vinovate de comiterea infracțiunii de Omisiune a sesizării (art. 267), constând în fapta funcționarului public de a omite sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la fapta prevăzută de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căreia își îndeplinește sarcinile de care a luat la cunoștință.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si