Close sidebar
Close sidebar

Cât ar ajunge să coste polițele RCA după ce decontarea directă va deveni obligatorie

Ministerul Finanţelor a publicat la sfârșitul lunii ianuarie, pe site-ul propriu, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA. Potrivit experților din domeniu, această decontare directă va duce la scumpirea polițelor de asigurare pentru șoferi. 

Razvan Ilie,

Decontarea directă va reduce termenul de acordare a despăgubirilor 

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Decontarea directă RCA  înseamnă că asiguratul poate să îşi încaseze toți banii de la firma la care s-a asigurat. Singura problemă va fi aceea că tarifele la asigurările obligatorii vor crește implicit- modificarea legislativă ar putea să vină la pachet cu o scumpire a polițelor RCA, cu aproximativ 10%.

Decontarea directă RCA. Teoretic șoferii vor avea un beneficiu cert din clipa în care legea se va schimba- ei se vor baza în totalitate  pe firma cu care au încheiat polița RCA   și nu mai depind de asiguratorii celorlalți șoferi implicați în accident. 

Citeste si: Care sunt diferențele între un motor cu turbină și unul clasic, aspirat

COTAR: Majorarea tarifelor RCA nu are voie să depășească 8-10%

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a transmis premierului României un memoriu privind introducerea principiului decontării directe în legislaţia RCA.

Asociația consideră că regulile de decontare directă sunt pro-consumator, pro-asigurat şi pro-păgubit, iar "singurii care sunt deranjaţi de decontarea directă obligatorie sunt exact asiguratorii care nu vor să platească şi preferă să amâne rezolvarea problemelor grave din piaţă, până la un eventual faliment care va avea efecte catastrofale".

Într-un mesaj anterior, COTAR a precizat care va fi majorarea de preț probabilă adusă de decontarea directă. „ Suntem conștienți de faptul că această decontare directă poate conduce la o majorare a prețului RCA, dar această majorare nu are voie să depășească 8-10% față de tariful de referință al RCA, calculat semestrial de către un auditor independent. Să nu uităm că frecvența daunelor a scăzut cu peste 30% în 2020 față de 2019 și continuă să fie scăzută și la început de 2021, astfel că o scumpire mai mare de 8--10% nu se justifică",

spun transportatorii auto.

Eventuale îmbunătățiri ale dispozițiilor noii OUG privind decontarea directă obligatorie vor putea fi aduse prin norme de aplicare emise de către ASF, mai spun aceștia.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

COTAR: Majorarea tarifelor RCA nu are voie să depășească 8-10%

Estimare concretă de prețuri la RCA

HotNews a solicitat unui broker de asigurări să facă o calculație de prețuri RCA la fiecare asigurător în care să se vadă cât ar costa polița RCA cu și fără serviciul de decontare directă.

Pentru calculația de prețuri RCA a fost luat cazul unui șofer de 33 de ani cu clasa de bonus-malus B8, care conduce o mașină Volkswagen Polo, fabricat în anul 2000, cu o capacitate cilindrică de 1390 cmc și putere de 44 kw.

Cel mai mic tarif la polița RCA pe 6 luni îl are în acest caz Euroins cu un preț (fără decontare directă) de 142,51 lei. Pe locul secund vine City Insurance cu un preț de 143,33 lei. La polul opus, cele mai scumpe polițe RCA pe 6 luni ar fi la Generali (520 lei), Groupama (436,04 lei) și Allianz (409 lei).

Cu decontare directă prețul acestor polițe RCA pe 6 luni ar crește la 355,51 lei în cazul Euroins și la 242,33 lei în cazul City Insurance. Prețuri mai mici la polițele RCA cu decontare directă pe 6 luni ar mai fi doar la Grawe (206,75 lei) și Asirom (210,93 lei).
La polul opus, cele mai mari prețuri la polițe RCA pe 6 luni cu decontare directă ar fi la Generali (770 lei), Groupama (625,04 lei) și Uniqa (540,21 lei). Situația nu este cu mult diferită nici la polițele RCA la 12 luni.

Citeste si: VIDEO- Mai multe țări din Europa încep să redeschidă obiectivele turistice

Ce prevede proiectul de decontare directă

Serviciul de asigurare de  decontare directă RCA  garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care aceasta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului. 

Conform proiectului de OUG, primul asigurator își va recupa în totalitate sau în parte sumele achitate de la cel de-al doilea asigurator RCA, cel al persoanei vinovate de producerea accidentului.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si:  Ce se strică cel mai des în timpul iernii la mașină

Având în vedere interesul public general, evitarea riscului de concentrare a pieţei şi evitarea instituirii unei pieţe cu structură de monopol, prin transformarea decontării directe într-un serviciu de asigurare obligatoriu a fi contractat de către asigurat şi asigurătorul RCA"  se  urmăreşte creşterea încrederii asiguratului în propriul asigurător, prin faptul că acesta nu ar mai fi nevoit să se adreseze unui asigurător cu care acesta nu are o relaţie contractuală prealabilă", se menţionează în expunerea de motive a proiectului. 

În aceste condiţii, teoretic, la alegerea asigurătorului propriu nu mai este avut în vedere ca principal criteriu de selecţie preţul asigurării ci alte criterii orientate spre calitatea serviciilor oferite, inclusiv în acordarea despăgubirilor. 

Decontarea directă va reduce termenul de acordare a despăgubirilor 

Un alt scop al introducerii acestui serviciu de  decontare directă RCA  este acela de soluţionare amiabilă a unui număr extrem de mare de dosare de daună de regres administrativ, în special de micşorare a costurilor de gestionare a acestora, dar şi reducerea termenului de acordare a despăgubirilor.

Asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate verifică valabilitatea asigurărilor RCA ale vehiculelor implicate în accident prin interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, iar rezultatul interogării este opozabil ambilor asigurători.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI