In articol:
- Altă schimbare controversată: unele salarii vor fi ascunse de opinia publică
- Suma sporurilor nu poate depăși 30 la sută din salariul de bază
Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege care a trecut deja de Senat și care prevede majorarea salariilor funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi din serviciile Parlamentului.
Proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, iar acesta trebuie să ia o decizie înainte de intrarea în campania electorală.
Potrivit Agerpres, proiectul care modifică Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost votat cu 150 voturi pentru, 71 împotrivă şi 8 abţineri.
„Funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15% ”, se spune în actul normativ.
Parlamentarii au decis practic să elimine interdicţia cumulului acestei majorări cu majorarea acordată pentru activitatea legislativă.
Altă schimbare controversată: unele salarii vor fi ascunse de opinia publică
Proiectul mai prevede exceptarea instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională de la obligaţia publicării listei cu funcţiile din cadrul acestor instituţii cu datele referitoare la drepturile salariale.
Motivarea amendamentelor este „eliminarea discriminării la care au fost supuşi funcţionarii respectivi, având în vedere specificul şi unicitatea atribuţiilor şi activităţii desfăşurate şi ţinând cont de interdicţiile şi incompatibilităţile prevăzute de statute, precum
Suma sporurilor nu poate depăși 30 la sută din salariul de bază
„Funcţionarii publici din cele 3 instituţii cu atribuţii unice, precum şi funcţionarii publici parlamentari, se bucură de stabilitate şi îşi desfăşoară activitatea cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, obiectivităţii, al subordonării ierarhice, precum şi al neutralităţii politice”, se arată în raportul Comisiei pentru muncă la motivarea amendamentului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Un alt text adoptat de Camera Deputaților precizează că rezolvă unele inechităţi salariale cu care se confruntă personalul din justiţie:
Prin excepţie, pentru instituţiile din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cele din sistemul justiţiei, precum şi cele din subordinea Ministerului Justiţiei, suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comanda/salariilor de comanda şi a indemnizaţiilor lunare, după caz.