Close sidebar
Close sidebar

Cum a primit Victor Socaciu, nu unul, ci doi rinichi, care ar fi putut salva vietile unor copii, la spitalul condus de Mihai Lucan

Mass-media din Romania relata, pe 18 septembrie 2009, cazul artistului Victor Socaciu care primise doi rinichi transplantati de la o fetita de 10 ani intrata in moarte cerebrala.

A.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Victor Socaciu a ajuns la dializa in 2009, ca urmare a unui diabet care i-a generat insuficienta renala cronica. Medicului Mircea Penescu, director pe atunci la Spitalul de Nefrologie Carol Davilla din Bucuresti, i-a recomandat ca unica sansa pentru a scapa de dializa, transplantul.

A luat legatura cu Mihai Lucan, de la ICUTR Cluj, si s-a inscris pe lista de transplant. ”Intr-o luna sunt gata”, ar fi spus el apropiatilor, explicandu-le ca ”Lucan are niste interese mari, asteapta o aprobare importanta pentru un proiect de-al lui, si il voi ajuta sa o obtina”, au declarat surse din anturajul artistului pentru Adevarul.

Dupa nici o luna, a primit telefon ca s-au gasit rinichi compatibili, a plecat urgent la Cluj, iar a doua zi a fost operat. Cei doi rinichi transplantati functioneaza si in ziua de astazi.

Deoarece exista o diferenta mare de greutate intre donatorul- o fetita de 10 ani aflata in moarte cerebrala- si primitor- Victor Socaciu, a fost nevoie sa i se transplanteze ambii rinichi.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

”Cazul Socaciu e si mai flagrant decat cazul Arsinel, pentru ca Socaciu a fost transplantat cu ambii rinichi ai unui copil de 10 ani care a suferit anevrism cerebral, in conditiile in care erau copii compatibili pe sectia Nefrologie Pediatrica internati la Spitalul Pediatrie 2 din Cluj”, a declarat Emanuel Ungureanu, cel de la care a pornit dosarul Lucan şi care cunoaste povestile dramatice ale copiilor care sufera de insuficienta renala cronica datorita Asociatiei de Solidaritate si Empatie Delia Gradinaru, pe care a infiintat-o pentru a ajuta acesti mici pacienti. 

Ungureanu isi aminteste ca ” cei doi rinichi puteau salva vietile a doi copii, verisori, Gabi si Viorel Bora. Gabi suferise doua transplanturi nereusite, iar de fiecare data i se promitea ca urmatorul rinichi va fi si cel valabil. Problema celor care nu erau transplantati era fie ca nu erau suficient de importanti, nu aveau bani sau nu aveau imagine de oferit. Socaciu, Arsinel nu aveau bani, dar ofereau imagine care urma sa fie convertita bani prin clinica privata Lukmed, care avea astfel mai multi clienti care veneau la maestru”.

”Din fericire pentru domnul Socaciu a avut cea mai buna compatibilitate cu donatorul, mai buna decat copiii care ar fi putut sa intre in sala de operatie”, declara atunci, fara sa clipeasca, Dan Luscalov, care era atunci directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant si subordonatul lui Mihai Lucan la ICUTR.

”Logic, de bun simt si conform criteriilor medicale un rinichi al unui copil de 10 ani ar avea cele mai mare sanse sa functioneze la un alt copil de varsta similara. Astazi la Institut un astfel de transplant nu ar avea loc, pentru ca dupa plecarea domnului Lucan au fost introduse criterii clare privind beneficiarii unei grefe”, a declarat, pentru Adevarul, actualul manager al Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj (ICUTR), Silviu Moga.

Citeste mai multe AICI. 

Sursa foto: Adevarul

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI