Close sidebar
Close sidebar

Cum poate România să profite de retragerea multinaționalelor din Rusia

În fiecare zi, alte și alte companii multinaționale anunță suspendarea activităților din Rusia, ca urmare a atrocităților pe care regimul lui Vladimir Putin le comite în Ucraina. România ar putea profita în urma acestei retrageri de capital din Rusia, spun consultanții de business.

Razvan Ilie,

România este o ţară atractivă din punct de vedere fiscal, dar şi Polonia este, iar diferenţa o va face cât de repede se mişcă autorităţile române pentru a atrage investitorii care pleacă din Rusia.

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Autorităţile ar trebui să facă de urgenţă o strategie pentru a atrage în România companiile care se retrag din Rusia, a afirmat, luni, Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică din cadrul companiei de consultanţă EY.

Citeste si: Veste proastă pentru economia României. Banca Mondială, anunț despre efectele războiului din Ucraina

"Vedem că sunt foarte multe multinaţionale care se retrag din Rusia şi întrebarea este unde se retrag. Unele nu pot fi uşor mutate. De întors, nu se mai întorc în Rusia cel puţin în următori 3-5 ani. Deci, întrebarea este unde se mută capitalul, activele, oamenii?", a spus consultantul român într-o conferinţă de presă.

Polonia și România, principalele candidate pentru mutarea fluxului de investiții din Rusia

Chiar şi companiile care iniţial nu ar fi vrut să plece vor fi nevoite să se retragă totuşi de pe piaţa rusească, pentru că nu mai au furnizori sau clienţi, consideră expertul fiscal.

Citeste si: Anunț important. Ce cuprinde pachetul de măsuri pe care Guvernul îl prezintă astăzi

"Este vorba de investiţii de sute de miliarde care fie vor dispărea, fie vor fi vândute, fie vor fi relocate din Rusia, Ucraina, Belarus. Va fi un flux de investiţii care se vor muta şi unde? În Est nu prea se pot duce, ţările baltice au o capacitate minimă, posibil Slovenia, dar cel mai mare potenţial pentru a atrage aceste investiţii îl au Polonia şi România. Întrebarea este: ce face statul român?", a explicat reprezentantul EY.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

El a arătat că una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primeşte despre România este cât de sigură e ţara.

"Este pentru prima dată în 15 ani când am primit întrebări dacă România este în NATO şi în Uniunea Europeană. Acum important este cât de sigură e o ţară unde vrei să faci afaceri", a mai spus consultantul, potrivit Agerpres.

"Polonia se mișcă rapid, bate la uşile multinaţionalelor"

România este o ţară atractivă din punct de vedere fiscal, dar şi Polonia este, iar diferenţa o va face cât de repede se mişcă autorităţile române pentru a atrage investitorii care pleacă din Rusia.

"Avem tot felul de facilităţi, avem cercetare-dezvoltare, UE a simplificat regulile privind acordarea ajutoarelor de stat. Dar nici polonezii nu dorm pe ei. Polonia a pus foarte bine la punct agenţiile de investiţii străine, bat la uşile multinaţionalelor, îşi fac publicitate, au realizat că este foarte important să atragă cât mai multe investiţii la ei. România ar trebui şi ea să spună: 'Veniţi la noi, vă ghidăm, vă ajutăm. Veniţi în România, uitaţi ce avem noi'", a arătat expertul.

Acesta a spus că a recomandat Ministerului Economiei modificarea legislaţiei, astfel încât să poată fi acordate ajutoare de stat şi pentru echipamentele second-hand.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

"Este vorba despre modificări ale legislaţiei cu dedicaţie, doar pentru echipamente care sunt relocate din Rusia, Ucraina, Belarus, ca măsuri temporare, până la finalul anului 2023, spre exemplu. Vom avea discuţii pe această temă săptămâna aceasta", a arătat specialistul EY.

Milcev a atras atenţia că ar trebui făcută de urgenţă o strategie ca România să atragă aceste investiţii.

"O strategie de a bate la uşa companiilor, să mergem la companii să le chemăm în România. Putem avea nenumărate facilităţi fiscale, dar e important să fim proactivi", a adăugat el.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI