Potrivit noii legi a pensiilor, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare mai mare cu 5 ani decât stagiul complet de cotizare contributiv pot ieși mai devreme la pensie pentru limită de vârstă.

Citește și: Răsturnare de situație în "războiul pensiilor". "Îmi asum să rezolv problemele", spune premierul, care atacă "proiectele fantomă" din Parlament

Condiția suplimentară pusă de lege este ca ieșirea la pensie să se întâmple cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Reamintim că stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, ceea ce înseamnă că doar românii cu 40 de ani de vechime în muncă pot beneficia de "privilegiul" de a pensiona mai devreme.

Această reducere a vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

"Atingerea acestei vârste, de 65 de ani, se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, până în anul 2035”, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan.

Cum poți să ieși la pensie cu 5 ani mai devreme fără să pierzi niciun leu

Cum poți să ieși la pensie cu 5 ani mai devreme fără să pierzi niciun leu

[Sursa foto: Pexels.com]

Cine poate ieși la pensie încă de la vârsta de 52 de ani

Persoanele care au stagii de cotizare realizate în grupe de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege.

Reducerea maximă a vârstei standard de pensionare pentru grupa a II a de muncă, respctiv condiții deosebite este de maximum 7 ani.

Reducerea maximă a vârstei standard de pensionare pentru grupa I de muncă, respectiv condiții speciale este de maxim 10 ani.

De asemenea, persoanele cu deficienţă vizuală gravă beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiţii un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare.

Cumularea reducerilor nu poate depăși 11 ani, potrivit Cluj24.

Vârstele de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 52 de ani pentru femei şi de 54 de ani pentru bărbaţi.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si