In articol:
- Cum se aleg Babele la începutul primăverii 2022? Tradiții și obiceiuri la români
- Povestea Babei Dochia şi cele 9 cojoace
Cum se aleg Babele şi ce semnificaţie au? Primele zile din luna martie sunt cunoscute ca ”Babele” sau Zilele Babei Dochia. De această perioadă sunt legate o serie de superstiții și credințe populare.
Babele sunt personaje mitologice populare. Legenda are legătură cu Baba Dochia, care aduce iarna și care începe în luna martie să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă. Astfel, cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarna este inlocuită de primăvara.
Cum se aleg Babele la începutul primăverii 2022? Tradiții și obiceiuri la români
O tradiție din străbuni spune că la începutul fiecărei primăveri, fiecare persoană trebuie să își aleagă câte o babă.
Babele sunt în perioada 1-9 martie, zile considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase. Se crede că, dacă îți alegi ”baba” într-una din aceste zile, cum va fi vremea în ziua respectivă așa îți va fi și anul. Babele mai sunt cunoscute sub denumirea de Zilele Dochiei.
Însă, dacă vremea e capricioasă și întunecată, atunci persoana care și-a ales baba în ziua respectivă va mai întâmpina dificultăți în timpul anului și se mai poate confrunta cu probleme.
În plus, vremea din ziua babei nu arată doar cum va fi anul, ci se spune că oferă indicii și despre personalitatea celui care a ales-o.
Pentru alegerea Babelor, românii au la dispoziție două mmodalități. Prima și cea mai des întâlnită este cea în care fiecare persoană își alege, la întâmplare, o zi din perioada 1-9 martie.
A doua variantă este alegerea Babei în funcție de ziua nașterii. Pentru cei care s-au născut în intervalul 1-9, atunci lucrurile sunt simple, ziua de naștere fiind baba lor.
Citeste si: Felicitări de 1 Martie 2022: Urări şi mesaje cu o primăvară frumoasă. La mulţi ani de Mărţişor
Baba fiecarui om este in ziua în care s-a nascut. Dacă cineva este născut într-o zi de 6, va avea Baba pe 6 martie. Dacă este născut într-o zi de 30, Baba lui va fi pe 3 martie (3+0=3).
Povestea Babei Dochia şi cele 9 cojoace
Babele vestesc venirea primăverii. Legenda spune că, în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi şi astfel în fiecare zi afară se face puţin mai cald, iarna lăsând loc primăverii să vină.
Tradiția populară mai spune că Babele erau femei puternice, care cunoșteau foarte multe informații și care puteau face predicții meteorologice.
Citeste si: Când e ziua bărbatului: 9 martie sau 19 noiembrie?
O altă legendă spune că, Baba Dochia avea un fiu, pe nume Dragobete. Astfel, când acesta a crescut, i-a adus mamei lui acasă o noră. Baba Dochia nu a putut accepta acest lucru, fapt care a determinat-o să îi facă viața grea. Într-o zi, Baba Dochia i-a dat tinerei un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să o spele, spunându-i acesteia să nu se întoarcă acasă până ce lâna nu este albă. În zadar a încercat tânăra să spele lâna, culoarea acesteia rămânând neschimbată.
În acel moment, Iisus Hristos i s-a arătat și i-a dăruit o floare roșie cu care să spele lâna. Imediat după acest moment, lâna neagră a devenit albă, iar fata s-a întors fericită acasă. Baba Dochia s-a înfuriat peste măsură și a plecat în căutarea primăverii, purtând pe ea 9 cojoace. Vremea călduroasă a făcut-o pe Baba Dochia să își dea jos toate cojoacele în timpul călătoriei. După ce a renunțat și la ultimul cojoc, iarna s-a întors, iar Baba Dochia a înghețat.
Moartea Babei Dochia, în ziua de 9 martie, este considerată hotar între iarnă și primăvară. Perioada cuprinsă între 1 si 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreuna cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere.