Ingrediente șunca de casă afumată

Pentru saramura, cantitati pentru 1 l de saramura (totul se inmulteste cu numarul de l de saramura necesari)

-40 g sare la 1 l de apa

-1 lingurita cimbru

-1 lingurita piper boabe

-1 ardei iute

-1 frunza de dafin

-2-3 catei de usturoi zdrobiti usor

Citeste si: Rețetă de banana bread. Cum se face, de fapt, această pâine dulce adorată de americani

Condimente pentru uns la final-pt 1 kg carne

-4-8 g piper proaspat macinat, depinde cat de iute doriti sa fie

-2-4 g ardei iute uscat, macinat sau boia iute

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

-3 g cimbru uscat

-1 lingura boia dulce

-1 g ienibahar

-1 g coriandru

-1 g anason sau fenicul seminte (optional)

-1 capatana usturoi

Cumparati un but (picior de porc) sau o spata de porc. Spata o folosim de obicei pentru sunculita, iar butul (piciorul-pulpa din spate), care e mai mare, se foloseste la prosciutto, se face sunca mare, care se lasa la maturat, cruda.

Se lasa carnea cu tot cu soric si slanina, dar aveti grija sa alegeti o bucata nu foarte grasa. 

Prima data se indeparteaza rasolul. Nu se spala acum carnea, pentru ca fiind cu apa, va fi mai greu de taiat, va aluneca, oricat de bine ar fi uscata cu servete. Se imparte bucata ramasa, in bucati egale, cm de 3 degete fiecare. Mai intai masurati atent. Se taie pe o parte bucatile, pana la os.

Se intoarce spata pe partea cealalta si se taie la fel, respectand taieturile de pe partea cealalta. Se taie apoi osul cu un fierastrau, foarte atent, sa nu se sfarame osul. Acum se spala foarte bine fiecare bucata, se verifica sa nu aiba aschii de os ramase de la taiere. Daca puteti, puteti cere la macelarie sa va taie feliile de carne direct si acasa doar le spalati si treceti direct la treaba.

Citeste si: Cum se fac rulourile umplute cu cremă de vanilie

Saramura pentru șunca de casă afumată

Se pune carnea intr-un vas incapator (aproximativ 3L) si se pregateste saramura. Faceti atat cat este nevoie sa acopere bine carnea. Se lasa la marinat 7-8 zile, nu mai mult, in loc rece, dar nu in congelator. Poate sta in frigider sau daca e iarna, intr-o camera racoroasa. Din cand in cand se mai amesteca bucatile de carne in saramura. Se scot bucatile de Sunculita taraneasca de casa din saramura, se sterg bine, apoi se leaga cu ata tare(se fac urechi, cheutori) si se atarna la vant, sa se usuce, timp de 24 de ore. Daca afara este foarte rece, pot sta si 48 de ore.

Timp de 1 ora se lasa fum cald, timp in care sunculita taraneasca de casa va prinde o culoare rosiatica splendida.

Afumarea se face cu lemn de pom fructifer sau fag. Puteti folosi lemn de prun si maslin.

Dupa 1 ora, se iau lemnele si se afuma la rece, cu rumegus usor umed, tot din lemn de pom fructifer. Am lasat fum rece timp de 1 ora, apoi am stins focul. Totul a fost lasat pana a doua zi in afumatoare. In felul acesta, chiar daca nu mai este fum, se uniformizeaza totul, gustul de fum patrunde mai bine in carne. Daca doriti, puteti sa mai afumati si a doua zi inca 1 ora, fum rece. La rumegus, cand e fumul rece, se arunca in jar si o mana de ierburi aromate: dafin, ceai verde, rozmarin… Sotul meu a pus o mana de rozmarin proaspat.

Fierberea șunculiței de casă 

Ideal este sa taiati bucatile in functie de oala pe care o aveti. Se pune apa cam de 3-4 degete si se atarna bucatile de Sunculita taraneasca de casa. Nu trebuie sa atinga apa. Se lasa la fiert la abur, la foc mic, de 70-maxim 80 de grade, acoperit cu un capac, timp de 1 ora din momentul in care apa a dat in clocot.

Daca nu aveti o oala mare, puteti face asta in cuptor: puneti apa in tava de cuptor si bucatile de Sunculita taraneasca de casa le puneti culcate pe gratar, deasupra tavii cu apa. Lasati focul la 70 de grade.

Condimentarea șunculiței de casă

Se pregateste amestecul de condimente: se amesteca usturoiul pisat cu toate condimentele proaspat macinate. Urmatorul pas: se scot de la fiert bucatile de Sunculita taraneasca de casa si se ung imediat cu amestecul de condimente. Fiind fierbinti, condimentele vor patrunde in carne.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Nu e bine sa mancati acum, e carnea calda si riscati o indigestie. Dar cum e mai misto sa dai sfaturi la altii, noi taiem repede un coltisor si savuram bucatele cu paine proaspata de casa. Se pot adauga si boabe de mustar intregi, daca doriti.

Se lasa acoperit timp de 2-3 ore, pana se raceste. In felul acesta, intra mai bine gustul de condimente in carne.  Se mai pun inca o data bucatile de Sunculita taraneasca de casa la vant si se lasa 24 de ore sa intre bine condimentele in ele.

Asa arata dupa ce au stat si la vant ultima data. Vedeti ce culoare frumoasa are carnea. Nu este rosul intens al preparatelor din comert, e un roz deschis spre bej, pentru ca nu are deloc nitrati. Nu are nimic in plus decat sare si condimente. Este complet natural.

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si